Румен Радев се срещна с Доналд Туск
Румен Радев се срещна с Доналд Туск / БГНЕС
Поставих ясно редица важни за България въпроси, получих пълно разбиране от г-н Туск. Ще продължаваме да работим по тяхната реализация. България има своите много важни теми, на първо място това е сигурността, мигрантската криза, без сигурност няма инвестиции, няма икономическо развитие. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с която започна първата работна визита на българския държавен глава в Брюксел.

Поставихме сигурността на нашата външна граница във всичките й аспекти. Имаме пълното разбиране за проблемите. Очакваме още по-голяма помощ, защото солидарността на Съюза е когато външните граници са защитени с усилията на всички. Такъв е случаят с България, посочи Румен Радев.

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Брюксел

Президентът очаква още по-голяма помощ в този аспект и добави, че Доналд Туск дори е поискал повече конкретика за бъдещите им срещи. Също така да бъде ускорено решаването на проблемите с реадмисията. С Дъблинското споразумение - неговата ревизия да не прави държавите от периферията да се превръщат в буферни зони, посочи Радев.

Той коментира, че силата на Съюза е в предвиждането и управлението на кризите, а не в потушаването им, когато са възникнали. В тази връзка ще започнем работа по иницииране на едно оперативно планиране, за да може в случай на рязко повишаване на мигрантския натиск към България, да имаме наистина работещ план - да знаем какво правим и на какво можем да разчитаме. Това е изключително важно за България, изтъкна президентът Радев, който добави, че има разбирането на Доналд Туск по въпроса.

На срещата е обсъдено и продължаването на кохезионната политика след 2020 година. Това е изключително важно за нас, за да имаме икономически растеж и трудова заетост, особено сред младите, посочи президентът Радев. По думите му ще имаме подкрепата и тук - за продължаването на кохезионната политика. Планът "Юнкер" да бъде така разработван, че да дава възможност на държави като България да участват по-пълноценно в него, да има подобрена географска и секторна политика в него, добави държавният глава.

Румен Радев с военен самолет до Брюксел вместо с Авиоотряд 28

На срещата е било обсъдено и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Туск е оценил високо факта, че в служебното правителство има назначен заместник министър-председател по въпросите на председателството.

В отговор на въпрос дали очакваната по-голяма помощ означава, че европейският ангажимент за общата защита на границите не е достатъчен, направеното от Фронтекс по границата на България, президентът Радев отговори, че това е огромна помощ. Ние трябва да бъдем сигурни, че нашата граница ще бъде защитена достатъчно добре, отбеляза президентът, като добави, че са необходими още усилия. Погледнете нашите полицаи в какво оборудване са, погледнете и хората от Фронтекс - разликата е огромна, коментира президентът, като добави, че условията трябва да се изравнят.

"Вие как мислите, кое е по-добре - служебното правителство ли да излъчи еврокомисар по време на една много остра предизборна кампания или това да бъде ангажимент на следващото правителство", коментира президентът Радев, попитан по темата за български еврокомисар.

Следващата среща на президента Радев е с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а по-късно той ще разговаря и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
БТА