Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Разчитаме на по-голяма предсказуемост и ангажираност на всички държави от ЕС за подкрепа на България в случай на рязко нарастване на мигрантската вълна, за подкрепа за по-скорошното ни членство в Шенген, за подкрепа в реадмисията на нелегалните мигранти на наша територия.

Това заяви българският президент Румен Радев на съвместна пресконференция с федералният президент Йоахим Гаук в Двореца "Белвю" в Берлин. Радев е на официално посещение в Германия.

Румен Радев разговаря с Ангела Меркел в Малта

Румен Радев отбеляза, че сме изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген и сме доказали ,че защитаваме външните граници на Европа по критериите на Шенген. Това, че отделни държави още не приемат България за готов член на Шенген означава, че тези технически критерии започват да се комплицират с политически и други критерии, каза президентът.

Той коментира, че няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до визовата информационна система, до шенгенската информационна система и допълни, че липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.

Радев: Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на външните граници на България

Разчитаме на още по-голяма европейска солидарност, не само с помощ като хора, техника и ресурси, но и като дългосрочно оперативно планиране за справяне с мигрантската криза, посочи Радев. Той подчерта, че България полага всички усилия на своята външна граница да защити всички европейски граждани и носи своята част от солидарността.

По думите му Европа трябва да има механизми за бързи и гъвкави решения. Силата на Европа трябва да бъде не в потушаването на кризи, а в тяхното предвиждане и неутрализиране, коментира българският държавен глава и посочи, че силата на съюза е в солидарността.
БТА