Янукович предложи на Кличко да стане вицепремиер по хуманитарните въпроси
Янукович предложи на Кличко да стане вицепремиер по хуманитарните въпроси / снимки: Guliver/Getty Images

Президентът на Украйна Виктор Янукович предложи на председателя на опозиционната украинска партия „Баткивщина” Арсений Яценюк длъжността министър-председател. Това съобщи агенция УНИАН, позовавайки се на министъра на правосъдието Елена Лукаш.

Ако Яценюк приеме премиерския пост, украинският президент ще вземе решение за разпускане на правителството, е заявила Лукаш. АФП от своя страна информира, че Янукович е предложил на лидера на партията УДАР Виталий Кличко да стане вицепремиер по хуманитарните въпроси.

На среща тази вечер с депутатите от своята Партия на регионите украинският президент подчерта, че е важно да бъде намерен мирен изход от ситуацията в страната, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на държавния глава. На разговора са присъствали и представители на Кабинета на министрите.

Днес президентът на Украйна се срещна с лидерите на опозиционните парламентарни фракции - Виталий Кличко (УДАР), Арсений Яценюк („Баткившчина”) и Олег Тягнибок („Свобода”). В разговорите за намиране на изход от политическата криза участваха също шефът на президентската администрация Андрей Клюев, ръководител на създадената заради кризата работна група, министърът на правосъдието Елена Лукаш и зам.-началникът на президентската администрация Андрей Портнов.

Опозиционните лидери отиват на тази срещата по молба на Съвета на църквите в Украйна, каза Яценюк и добави, че опозицията е „правила и прави до последно всичко, за да руши този ужасен конфликт само по мирен път”. Представители на украинските църкви отиват на Площада на независимостта, за да призоват всички да търсят мирно уреждане на конфликта.

Днес около 2000 демонстранти завзеха днес сградата на областната администрация в украинския град Полтава, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на областния съвет. Протестиращите са влезли в сградата, без да се натъкнат на каквато и да била съпротива от страна на правоохранителните органи. Сега опозиционерите се срещат с председателя на областната администрация Александър Удовиченко. Обстановката на площада пред сградата е спокойна.

В Източна Украйна, в Донбас, днес има митинги в подкрепа на президента и с лозунги, призоваващи към законност и ред. Организаторите от „Партията на регионите” смятат, че в тях ще участват около 300 000 души.

През последните два дни редица административни сгради в Украйна бяха завзети от членове на крайните организации „Тризуб”, УНА-УНСО, „Десният сектор” и футболни ултраси. Към днешна дата те държат административни сгради в 10 области. В обсада са сградите на администрацията в Задкарпатието и Волин. В Черкаси милицията е изгонила окупаторите на областната администрация.

Всички атомни електроцентрали в Украйна са в режим на специална охрана, съобщи  министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост Едуард Ставицки, предаде ИТАР-ТАСС. Решението е взето, след като днес стотина радикално настроени демонстранти за кратко са успели да влязат в сградата на министерството на енергетиката, но министърът е успял да ги убеди да напуснат ведомството. Пред Ройтерс Ставицки каза, че се е срещнал с протестиращите и им е обяснил, че окупацията на министерството може да доведе до колапс на енергийната система на Украйна, предава БТА.

Янукович предложи на Кличко да стане вицепремиер по хуманитарните въпроси
netinfo

Общоукраинският съвет на църквите и религиозните организации изрази готовност да стане гарант за изпълняване на евентуални споразумения между опозицията и властта за уреждане на политическата криза, съобщи ИТАР-ТАСС. Това заяви вчера на среща с президента Виктор Янукович митрополит Антоний, представител на Украинската православна църква на Московския патриархат.

От раните си, получени при сблъсъците с милицията в центъра на Киев, днес в болница почина още един участник в протестите - 45-годишният Роман Сенюк, съобщи АФП, позовавайки се на медицински източник. Така жертвите, дадени от опозицията, стават пет. Властите съобщават за двама загинали от силите на реда.

Според опозиционната националистическа партия „Свобода” Сенюк е бил ранен в сблъсъци с полицията в сряда на улица „Грушевски”. Вътрешният министър Виталй Захарченко каза, че светът не бива за си затваря очите пред „надигащия се в Украйна ексткремизъм” и че опитите на властите от последните дни да постигнат мирно решение на конфликта остават напразни, предаде АП.

В няколко европейски столици днес се състояха демонстрации в солидарност с прозападното протестно движение в Украйна, предаде АФП. Няколко десетки души се събраха тази сутрин близо до посолството на бившата съветска република в Париж. Те развяваха знамена на Украйна, Европейския съюз и Франция и скандираха лозунги като „Украйна в Европа”, „Путин е равно на Сталин” и „Освободете политическите затворници”.

Десетки украинци и поляци се събраха пред украинското посолство във Варшава. Във Вилнюс, няколкостотин човека направиха човешка верига от украинското посолство до представителството на Европейския съюз. Подобни демонстрации имаше още в Рига, Прага и Лондон.