Сваленият от власт през 2014 г. украински президент Виктор Янукович даде показания по делото в Украйна срещу петима бивши командоси от спецчастите, обвинени в убийството на десетки демонстранти по време на събитията на Майдана, като отрече да им е давал заповеди да стрелят по протестиращите, предаде Асошиейтед прес.

Янукович не одобрява присъединяването на Крим, но обвинява за него радикалите в Украйна

"Аз от самото начало бях против кръвопролитието. Не мога да давам такива заповеди", заяви Янукович.

Янукович даде показания пред киевски съд чрез видеовръзка от съдебна зала в южния руски град Ростов на Дон.

Янукович каза също, че никога не се е отказвал от идеята за евроинтеграция на страната. "Ние просто отложихме това решение, за да намерим път и да подпишем такъв вариант (на споразумението за асоцииране с ЕС), който би съответствал на националните интереси на Украйна", посочи той.

Путин: Русия спаси живота на Янукович

Именно отказът от подписване на вече готовото споразумение с ЕС стана повод за избухване на народното недоволство, изляло се на Майдана.

В продължение на три дни през февруари 2014 г. на централния киевски площад загинаха 72-ма демонстранти, повечето от тях застреляни от полицаи или снайперисти. Загинаха и 13 полицаи и командоси от спецотряда "Беркут". Това бе кулминацията на многомесечните демонстрации в Киев, довели до падането на Янукович от власт и бягството му в Русия дни по-късно.

Според него с опита си да разгонят протестиращите на Майдана "беркутовци" са превишили правомощията си.

Виктор Янукович обжалва включването му в „черния списък" на ЕС

"Това бе планирана провокация, тъй като по това време студенти на пощада почти нямаше. Тогава просто дойдоха радикалите, ставащото не им хареса и те започнаха да провокират "Беркут", посочи Янукович.

Въоръженият конфликт на Майдана, според него, е бил провокирани от тези, които днес са на власт в Украйна. Именно курсът към разпалване на въоръжен конфликт е попречил да бъде реализирано споразумението, подписано по онова време от властите и представителите на опозицията и "което даваше възможност да се излезе мирно от ситуацията", каза Янукович.

"За съжаление стана така, че отначало тези радикали завзеха властта през нощта на 21 срещу 22 февруари, и в крайна сметка започнаха да се готвят да сломят съпротивата на населението от източните и южните части на страната, което беше недоволно от ставащото в Киев. И се стигна дотам, че хората от тези региони започнаха да търсят възможност да защитят себе си и семействата си. Така и започна войната. Но войната в Украйна бе започната от сега действащата власт", подчерта Янукович, цитиран от ТАСС.

Поражението на Запада в Украйна

Според бившия президент приетият набързо от Върховната рада през февруари 2014 г. закон, забраняващ да бъдат съдени участниците в протестите, е блокирал разследването на престъпленията, извършени в дните на "евромайдана". Той смята, че този закон е пряко нарушение на конституцията на Украйна.

В средата на неговите свидетелските показания по видеовръзката генералния прокурор на Украйна Юрий Луценко прекъсна Янукович, за да му каже, че срещу него е започнало ново разследване "по подозрение в държавна измяна".

Разпитващият прокурор уточни, че са открити доказателства за намеса на Русия в събитията в Украйна. Той се позова на разпечатки от телефонните сметки на Янукович и на други документи, според които премиерът, назначен от Янукович, се е срещнал с руския президент Владимир Путин на първия ден от стрелбата на Майдана, и че самият Янукович е имал многобройни разговори с проруския олигарх Виктор Медведчук. Путин е кръстник на дъщерята на Медведчук, добавя АП.

Според Луценко по новото разследване Янукович е обвинен в "сътрудничество с представители на руската власт с цел да бъде изменена държавната граница на Украйна, в нарушение на конституцията на Украйна и в разпалване на агресивна война". Освен това Луценко обвини Янукович в нанасяне на огромни щети на държавата в размер на един трилион и 80 млрд. гривни". Генералният прокурор добави, че предявява обвинението в устна форма и че "връчва документа (с новото обвинение) на адвоката на Янукович".

По-късно, пояснявайки своите действия пред журналисти в Киев, Луцeнко каза, че обвинението е изградено върху факта за писменото обръщение на Янукович от 1 март 2014 г., в което той моли президента на Русия да бъдат използвани руските въоръжени сили с цел възстановяване на мира и правовия ред.

Заседанието на киевския съд трябваше да се състои на 25 ноември, но бе отложено, защото украинската страна не можа да доведе в съда петимата обвиняеми, тъй като затворът, в който са задържани бившите "беркутовци", беше блокиран от радикали и украински националисти. Вътрешният министър Арсен Аваков тогава каза, че полицията се отказва да се намеси в тази ситуация и да влезе в конфликт с нарушителите на реда.

Източник: БТА