В САЩ разследват за корупция, свързана с Янукович
В САЩ разследват за корупция, свързана с Янукович / Guliver/Getty Images

Федералното бюро за разследване (ФБР) и министерството на правосъдието на САЩ разследват за евентуални случаи на корупция в страната, свързани с бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович, предаде Ройтерс, като цитира телевизия Си Ен Ен.

Американската медия се позовава на голям брой представители на правоохранителните органи.

Целта на разследването е да установи дали американски компании и националната финансова система са били използвани за корупционни схеми от вече разпуснатата украинска Партия на регионите на Янукович.

От ФБР отказаха коментар.

Скандалът, който набра сила през последните дни, принуди ръководителя на кампанията на кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп, Пол Манафорт, да подаде оставка вчера. Манафорт е заподозрян, че е помогнал на проруската украинска партия да плати тайно най-малко 2,2 милиона долара на две лобистки фирми във Вашингтон през 2012 г.

Едната от двете компании е Подеста груп. Нейният ръководител Тони Подеста е брат на Джон Подеста, ръководител на кампанията на кандидата на демократите на президентските избори в САЩ през ноември Хилари Клинтън.

Източник: БТА