/ БТА
Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е бил включен към електропреносната мрежа на страната, съобщи областният управител Сергий Хамалий, цитиран от Ройтерс.

Атомната централа беше изключена вчера заради руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна. 

Междувременно руската държавна компания "Росатом" заяви, че подкрепя идеята на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, но само при условия, поставени от Русия, предаде ДПА. 

"Вярваме в нея, тя ни е нужна“, каза шефът на "Росатом“ Алексей Лихачов по повод предложената зона за сигурност. "Параметрите са ясни и имаше и разговор с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси по този въпрос“ допълни Лихачов. 

Той представи предложенията си за това как ще функционира въпросната зона, като изтъкна, че не трябва да се допуска Украйна да извършва обстрел, нито да се опитва да си възстанови контрола върху нея. 

"В замяна разбира се, Русия няма да разполага никакви нападателни оръжия или сили, а само средства за физическа защита и за наблюдение на съоръжението“, допълни Лихачов. По думите му всички електропроводи около Запорожката АЕЦ са били повредени и изключването на реактора би осигурило само "относителна безопасност“. 

Според дипломатически източници на ДПА предложението на Гроси гласи, че никоя от враждуващите страни не трябва да открива огън срещу централата и че там не трябва да бъдат разполагани каквито и да е оръжия, които биха могли да послужат за атака срещу нея.

Демилитаризацията на зоната около Запорожката АЕЦ се очертава като трудна задача и затова въпросното предложение не фигурира в плана на Гроси. 
БТА