Ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом" Петро Котин определи като "фалшиви новини" твърденията на Русия, че контролираната от Москва Запорожка АЕЦ се нуждае от руско ядрено гориво. В интервю за Ройтерс Котин посочи, че в централата, която има шест реактора и е най-голямата в Европа, има запаси от гориво.

По-рано официален представител на руския концерн "Росенергоатом", оператора на руските атомни електроцентрали, съобщи пред ТАСС, че Запорожката АЕЦ ще мине на руско ядрено гориво, щом резервите ѝ бъдат изчерпани.

„Росенергоатом“: Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво

"От руснаците идват много слухове и неверни изявления", каза Котин. "Всичко това са фалшиви новини. Никак не е просто Запорожката АЕЦ да премине от един доставчик на гориво на друг." "Само подготовката за преминаването от един доставчик на ядрено гориво към друг отнема около три години. Така че тези твърдения, които Русия разпространява, са фалшиви новини", каза Котин.



Украйна и Русия нееднократно се обвиняваха взаимно за обстрели на централата, което породи опасения, че неволно може да бъде причинено изтичане на радиоактивни вещества в околната среда.

Котин посочи, че най-голямо безпокойство буди възможността да бъде прекъснато външното електрозахранване, което е нужно за охлаждането на реакторите, или ако не могат да бъдат използвани резервните дизелови генератори, които разполагат с гориво само за десет дни. Всичко това крие опасност от ядрена авария. "Най-голямата атомна електроцентрала в Европа просто се намира в безпрецедентна ситуация", каза Котин в интервюто, което той даде от кабинета си, където на стената зад бюрото му е окачена голяма снимка на Запорожката АЕЦ.

Централата се намира в южната Запорожка област, голяма част от която се контролира от силите на Москва и която този месец президентът Владимир Путин провъзгласи за част от Русия заедно с още три други частично окупирани региона. Руските войски превзеха централата през март, около месец след като предприеха пълномащабната си инвазия в Украйна.
БТА