Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "ядрен шантаж" заради завземането на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, предаде Ройтерс.

Руските части установиха контрол над съоръжението през март, малко след началото на инвазията в Украйна, а вчера президентът Владимир Путин подписа указ, с който обяви най-голямата ядрена централа в Европа, която продължава да се обслужва от украински специалисти, за руска собственост.

"Завземането на Запорожката АЕЦ представлява ядрен шантаж, чрез който се оказва натиск върху целия свят и върху Украйна", заяви Зеленски във видеообръщение към представители на базирания в Сидни мозъчен тръст Институт "Лоуи". "Не използваш оръжия, но все още имаш възможност да шантажираше, като не допускаше ядрената централа да работи за хората. Произвежданото от нея електричество не стига до тях", каза украинският президент. 

Преди началото на руските военни действия Запорожката АЕЦ произвеждаше около една пета от електроенергията в Украйна. Очаква се днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси да води разговори в Киев за създаването на зона за сигурност около централата.
В днешното си обръщение Зеленски призова Австралия да използва влиянието си, за да обедини международната общност в реакцията ѝ срещу Русия.

Следващата седмица Общото събрание на ООН ще заседава по казуса за анексираните от Русия украински територии и страните членки ще гласуват резолюция. Москва лобира вотът да бъде анонимен- Днес Зеленски изтъкна пред австралийския мозъчен тръст, че това не бива да се допуска. По думите му Владимир Путин анализира реакциите на анексирането на украинските територии. "Ако светът даде слаб отговор, Русия ще пристъпи към нова ескалация", предупреди Зеленски.
 
БТА