Президентът на украинската държавна компания "Енергоатом" Петро Котин каза в сряда, че поема ръководството на Запорожката АЕЦ и призова работниците в централата да не подписват никакви документи с руските окупатори на ядрения обект, предаде Ройтерс.

"Всички по-нататъшни решения във връзка с работата на централата ще се вземат пряко в централния офис на "Енергоатом", заяви Котин в Телеграм. "Ще продължим да работим според украинското законодателство, в рамките на украинската енергийна система, в рамките на "Енергоатом", каза той.

Русия завзе АЕЦ-а в началото на март, малко след като нахлу в Украйна, но украинският персонал на централата продължи да поддържа нейната работа. Оттогава Москва и Киев взаимно се обвиняват в обстрелване на обекта, което поражда опасност от ядрено бедствие.

Руското външно министерство заяви днес, че Запорожката атомна електроцентрала ще работи под надзора на Москва, след като президентът Владимир Путин официално включи Запорожка област към Русия.

"Запорожката атомна електроцентрала вече е на територията на Руската федерация и съответно би трябвало да бъде управлявана под надзора на съответните ни агенции", каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, цитиран от РИА Новости.

Москва: Запорожката АЕЦ ще работи под руски надзор след анексията

Засега не е ясно как Русия планира да управлява централата и дали ще се опита да постави свой персонал в нея.

Русия анексира Запорожка област и още три украински региона след провеждане на т.нар. референдуми, осъдени от Киев и Запада като незаконни и принудителни.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза вчера, че ръководителят на окупираната от Русия атомна електроцентрала в Украйна, който беше задържан през уикенда, няма да се върне на поста.

Според Киев руски патрул е задържал Игор Мурашов в петък, докато той е пътувал от централата към град Енергодар, където живеят много от работниците в нея. Украйна определи задържането му като акт на тероризъм.

Назначените от Русия власти в Енергодар заявиха, че Мурашов е координирал терористична дейност в АЕЦ-а и в града.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза в понеделник, че Мурашов е бил освободен, но не уточни дали или кога той може да се върне в централата.

Днес Гроси заяви, че ще посети Киев и Москва в идните дни. Той също така не изключи възможността да пътува отново до Запорожката АЕЦ, където бе
 
БТА