След като изразходва резервите си от ядрено гориво, Запорожката АЕЦ ще използва гориво руско производство, съобщи за ТАСС Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом".

Четири от енергийните блокове на Запорожката АЕЦ, контролирана от руските войски в Украйна, работят в момента с ядрено гориво на американската компания "Уестинхаус".

Карчаа не посочи точно кога централата ще мине на руско гориво - по думите му "дори тесните специалисти" не могат да кажат кога ще се изчерпят резервите.

Наред с това той отбеляза, че Запорожката АЕЦ започва прехода към руската система за съхранение на отработеното гориво. Този процес обаче протича на различни нива - включва "редица етапи, като се започне с документите, регламентите и т. н. Разбира се, ще има преходен период за всеки елемент от него", уточни експертът.

Карчаа каза, че "експлоатиращата Запорожката АЕЦ организация" вече е започнала работа и действа в планирания режим. Същевременно се анализират всички процеси и се разработват конкретни решения, включително засягащи съхранението на всички ядрени материали, добави съветникът.
БТА