Наблюдателите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и украинският държавен ядрен оператор обявиха, че работници са успели да възстановят електрозахранването на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, предаде АП.

Запорожката АЕЦ за втори път остана без външно електрозахранване

Украинската компания "Енергоатом" съобщи, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа е претърпяла временно спиране на тока в сряда сутрин, когато руска ракета е повредила отдалечена електрическа подстанция.

Това е вторият подобен инцидент през последните пет дни. Той подчертава колко е деликатна ситуацията около Запорожката АЕЦ и увеличава риска от ядрена катастрофа, тъй като критичните системи за безопасност се нуждаят от електричество, за да работят, отбелязва АП.

„Енергоатом“ написа в "Телеграм", че украинските работници са намерили начин как да поправят линията и са свързали централата с украинската електропреносна мрежа.

Наблюдатели на място от МААЕ съобщиха, че последната останала външна линия към окупираната от Русия Запорожка АЕЦ е била възстановена около осем часа след началото на прекъсването на електрозахранването.

РИА Новости: Група украински диверсанти опитали да нахлуят в АЕЦ, ликвидирани са

Генералният директор на базираната във Виена агенция Рафаел Гроси е на път за Киев, след като проведе разговори с руски представители за създаване на защитна зона около окупираната от Русия украинска атомна централа, съобщи Ройтерс.

"След срещите ми в Санкт Петербург се връщам в Киев", написа Гроси в "Туитър", като публикува своя снимка до украински влак. "Работата по създаването на ядрена зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала продължава", добави шефът на МААЕ.

БТА