Първанов пристигна в Китай за Среща на върха
Първанов пристигна в Китай за Среща на върха / БГНЕС

Президентът Георги Първанов пристигна в Китай, където ще участва в Седмата среща на върха на държавните и правителствени ръководители на страните от Азиатско-европейския форум. Тя ще се проведе на 24 и 25 октомври и в нея ще включат лидерите на 45 държави от двата континента.

Мотото на форума, който се провежда на всеки две години, е „Визия и действие към печелившото решение”. Участниците в Азиатско-европейския форум в Пекин ще обсъдят международното икономическо и финансово положение, енергийната сигурност, промените в климата и готовността на двата континента да преодоляват последствията от природните бедствия.

Президентът Георги Първанов ще направи изказване по време на третата сесия на форума, която е посветена на енергийната сигурност и диалога между цивилизациите. В рамките на срещата на върха българският държавен глава ще има срещи с президента на Индонезия и премиерите на Виетнам и Индия.

Азиатско-европейският форум е създаден през 1996 г. Неговата цел е да се изгради по-добро сътрудничество между двата континента.