Руският президент Владимир Путин каза в телевизионно интервю, без да привежда доказателства, че западните сили са издигнали за президент на Украйна човек с еврейски произход, какъвто е Володимир Зеленски, за да прикрият героизирането на нацизма, предаде Ройтерс.

Путин отговаряше на въпроси на руския журналист Павел Зарубин по време на заседание на руския организационен комитет "Победа" и изказването му беше излъчено по руската държавна телевизия.

"Западните покровители поставиха начело на съвременна Украйна човек, който е етнически евреин, с еврейски корени, с еврейски произход. И по този начин, по мое мнение, те като че ли прикриват тази античовешка същност, която е заложена в основите на съвременната украинска държава", каза Путин и допълни: "Това прави ситуацията във висша степен отвратителна поради факта, че етнически евреин прикрива героизацията на нацизма и прикрива онези, които на времето са ръководили Холокоста в Украйна, а това е унищожение на 1,5 милиона души".

Според руския лидер това най-добре се разбира от редовите граждани на Израел. "Погледнете, моля, какво говорят те в интернет", посъветва той, цитиран от ТАСС.

Путин уточни, че е имал предвид цивилните, унищожени от нацистите, и техните колаборационисти по време на Втората световна война в Съветския съюз. "Оказва се, че това са над 13 милиона души. Чак след това отделно беше зададен въпросът по повод трагедията на Холокоста и убийството на евреи", добави той.

Според ТАСС на заседанието на комитет "Победа" Путин е посочил исторически факти за репресиите на територията на Украйна. "Това са милион и половина души – жени, старци, деца, ако общо през Холокоста от нацистите са били унищожени 6 милиона, то една четвърт, или 25 процента от евреите, са били унищожени в Украйна.
    
Като оправдание за инвазията си в Украйна, която нарича "специална военна операция", Русия обвинява украинските лидери, че са неонацисти и извършват геноцид над рускоговорящите в Украйна – твърдение, което Киев и западните държави отхвърлят като неоснователен претекст за заграбване на територии, отбелязва Ройтерс.

Не за първи път Путин се опитва да асоциира демократично избраното правителство на съвременна Украйна с масовите убийства на украински евреи по време на Втората световна война, извършени от нацистките окупатори на съветска Украйна и техните местни колаборационисти.

Зеленски, който също е рускоговорящ и беше демократично избран през 2019 г., казва, че братята на дядо му са били убити по време на Холокоста и неведнъж е отричал като безпочвени обвиненията, че подкрепя неонацисти в Украйна, отбелязва Ройтерс.

На въпрос как ще коментира изказванията на Путин съветникът на Зеленски Михайло Подоляк каза, че руският президент сам изглежда отвратително, "когато се опитва да оправдае масовите престъпления срещу граждани на друга държава с една чудовищна лъжа".

През юни Путин каза пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, отново без да представя доказателства, че някои евреи смятат Зеленски за позор за еврейския народ, след като прекъсна собственото си изказване, за да покаже документални кадри на нацистките жестокости в Украйна, припомня Ройтерс.

Според историка от Университета в Йейл Тимъти Снайдър най-малко 1,7 съветски евреи са били убити от германците и техните памагачи до края на 1942 г.
Алексей Маргоевски/БТА