"В държава, в която един терорист убива друг, винаги ще има трети". Това е заявил президентът на Украйна Володимир Зеленски на годишния международен икономически форум "Амброзети", цитират УНИАН и РБК–Украйна.

Появи се ново видео с Пригожин – последното преди катастрофата (ВИДЕО)

"Има ли някаква сила в това да удариш с ракета самолета на свой конкурент и в същото време да се страхуваш да излезеш от Русия, в която и да е държава, а дори и в собствената си държава да се возиш единствено в брониран влак. Макар че това е закономерност, защото ако един терорист убие друг терорист, в такава държава ще се появи трети", е подчертал Зеленски, коментирайки смъртта на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Ако е вярно, че той е убил Пригожин, а за това има съответните доказателства, това показва неговата слабост. Слабост, че той се страхува от своя съперник. Независимо от факта, че Пригожин е терорист, той изпълняваше задачите на Путин", е отбелязал Зеленски.

Кремъл: Катастрофата на самолета на Пригожин може да е била умишлено причинена

Украинският президент е отбелязал, че става въпрос за слабостта на Путин в управлението на държавата. "Когато видяхме похода на Пригожин към Москва, видяхме, че Путин не контролира държавата си. Това е неговата слабост", е добавил Зеленски.

В същото време президентът е отбелязал, че институционално Русия е слаба от много дълго време.

"Той имаше силата на тази вертикала заради страха, че може да убие или да вкарва в затвора. Така той се справяше с конкурентите. Когато Пригожин отиде (в Москва) - това показва, че дори в сигурността не всички сили се контролират от него", е заявил Зеленски.

Погребаха Евгений Пригожин (СНИМКИ)

"Това също показва слабостта на неговата дума . Това е много важен момент. Смятам, че всички наши партньори трябва да обърнат внимание на това. Възможно ли е да се водят принципни преговори с Путин? Мисля, че не. Не и при каквито и да било условия. Защо? Защото той не държи на думата си", е подчертал Зеленски.

Украинският президент е добавил, че въпросът не се отнася до това на кого Путин дава гаранции - на своите терористи или на някои политически лидери.

"Това няма значение. Човекът показа, че е слаб дори на думи. А това е важен момент. Ние не съжаляваме, че един от тези терористи, които убиха нашите хора, беше убит. Но е важно, че тази история подчертава, че на Путин не може да се вярва, а думата му не струва нищо", категоричен е Зеленски.
Агенция "Фокус"