Отношенията между Русия и ЕС напоследък силно са се влошили, но Москва разчита на постепенното им възстановяване. Това заяви руският президент Владимир Путин на церемония по връчването на акредитивните писма на чуждестранни посланици, предаде ТАСС.

"Ръководителят на мисията на Европейския съюз тук вероятно споделя мнението, че отношенията между това обединение и Русия са се влошили сериозно през последните години. За наше огромно съжаление", добави държавният глава.

Москва вижда причината за това във факта, че ЕС е оставил настрана своята "основна функция за развитие на икономическото сътрудничество и интеграция на европейския континент" и е "започнал геополитическа конфронтация с Русия". "Точно той инициира конфронтацията с нашата страна", заяви Путин.

Според него Русия очаква постепенно подобряване на отношенията си с ЕС. "Бих искал да изразя надеждата, че всички действия, които вредят на нашите отношения, все пак ще останат в миналото и ние ще направим всичко, за да ги изградим по правилния начин - както за Русия, така и за икономиките на страните членки на тази организация. Наистина се надяваме, че логиката на взаимното сътрудничество ще надделее с течение на времето", заключи Путин.

Путин констатира дълбока криза и в отношенията между Москва и Вашингтон.

"Отношенията между Русия и САЩ, от които пряко зависят глобалната сигурност и стабилност, за съжаление са в дълбока криза", заяви той.

Според Путин в основата на тази криза са "коренно различни подходи към формирането на съвременния световен ред".

"Бих искал да подчертая, че Русия е отворена за конструктивно партньорство с всички страни без изключение; няма да се изолираме от никого, нямаме предварителни или дори враждебни намерения към никого. Очакваме, че нашите партньори ще се придържат към принципите на равнопоставеност и взаимно зачитане на интересите в отношенията си с нас", каза още руският държавен глава.

Путин подчерта намерението на Русия да води балансирана, многовекторна външна политика, продиктувана от интересите на страната и осъзнаваща отговорността си за поддържане на стабилността в света. По думите му обстановката в света е сложна и противоречията, които са се натрупали между държавите, пречат на продуктивното сътрудничество.

"Все пак се надяваме, че дейността на ръководените от вас посолства ще допринесе за развитието на сътрудничеството между нашите страни", обърна се руският президент към присъстващите посланици.

"Хилядолетният опит на независима държава, богатото културно наследство, способността да осигури хармоничното съжителство на различни народи, етнически, религиозни и езикови групи на огромната си територия, определят особеното положение на Русия като своеобразна държава-цивилизация", отбеляза още Путин.

Той също така заяви, че Русия "ще продължи да действа като един от суверенните и авторитетни центрове на световната политика" и ще продължи да изпълнява исторически утвърдената си мисия за поддържане на глобалното равновесие и изграждане на многополюсна международна система, която предоставя възможности за развитие "въз основа на обединяваща и конструктивна програма".
Владимир Арангелов, БТА