Руският президент Владимир Путин е подписал пакет от осем закона за създаване на съдилища в окупираните Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, както и за провеждане на процедура за подбор на кандидати за първоначалния им състав. Това предаде ТАСС, като отбеляза, че съответните документи вече са обнародвани.

По силата на първия пакет закони на територията на Донецка и Луганска област се създават върховни и арбитражни съдилища на самообявилите се републики, а в Запорожка и Херсонска област се създават регионални съдилища и регионални арбитражни съдилища.

Създават се и гарнизонни военни съдилища в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, а също съдилища, обхващащи няколко района, районни и градски съдилища.

Съдилищата, действащи в областите към настоящия момент, ще продължат да правораздават от името на Руската федерация до началото на дейността на съдилищата, които ще бъдат създадени в съответствие с новоприетите закони, като се очаква това да стане до края на месеца.

Освен това се определя процедура за прехвърляне на новосъздадените съдилища на делата и жалбите, които са приети за разглеждане, но все още не са разгледани.
Владимир Арангелов, БТА