Режимът на руския президент Владимир Путин подцени и Украйна, и ЕС, заяви днес шведският премиер Улф Кристершон пред Европейския парламент в обръщение по повод началото на шестмесечното председателство на неговата страна на Съвета на ЕС.

Основната задача в следващите месеци трябва да бъде Украйна - няма нищо по-важно, това е борба за свобода и достойнство, посочи той. Отговорът на ЕС досега беше силен, единен и решителен, отбеляза Кристершон.

Войната доведе до безброй жертви и жестокости, до енергийна криза и спад в икономиката. Следващите месеци ще бъдат предизвикателство, най-вече за нашите украински приятели. Една трета от украинците са разселени, половината енергийна инфраструктура на Украйна е разрушена, посочи шведският премиер. Той добави, че запорираното руско имущество трябва да бъде част от решението за следвоенното възстановяване на Украйна.

Кристершон настоя, че свободата на движение в ЕС не трябва да води до свободно придвижване на престъпниците. Има какво да се направи срещу организираната престъпност, има нужда от подобрения в миграционната политика, заяви той.

По неговите думи върховенството на закона в ЕС е средство за подобряване на европейската икономическа привлекателност и конкурентоспособност. Всички държави от ЕС има какво да подобрят по отношение на върховенството на закона, обобщи Кристершон.
Николай Желязков/БТА