Европейският съюз възнамерява да позволи на държавите-членки да имат възможност ефективно да забраняват руските доставки на втечнен природен газ, без да въвеждат нови енергийни санкции.

Министрите на енергетиката на блока са готови да одобрят предложение, което ще даде възможност на правителствата временно да попречат на руските износители да резервират предварително инфраструктурен капацитет, необходим за доставките, според документ, видян от Блумбърг.

Те ще се срещнат в Брюксел, където ще бъде преставен документът. Този ход е част от отказа от руски енергийни продукти.

Предложението ще влезе в сила, ако бъде одобрено от Европейския парламент. Инициативата е подкрепена от Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша, посочва агенцията.

На 9 март Европейската комисия предложи да не се удължават договорите за закупуване на руски втечнен природен газ, за да се освободи пазарът за "надеждни" доставчици.

Според европейския комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон продължаването на закупуването на втечнен природен газ от Русия представлява "риск за репутацията" на европейските потребители. Засега това е въпрос на препоръка, тъй като настоящите дългосрочни договори за руски втечнен природен газ изтичат в хоризонта на 2030 г.

Анализатори обаче смятат, че Русия ще може безболезнено да пренасочи своя втечнен природен газ към дефицитните азиатски пазари, а самата идея за забрана на вноса на втечнен природен газ ще бъде трудно осъществима на практика. 
БГНЕС