Путин остави на сухо Справедлива Русия
Путин остави на сухо Справедлива Русия / снимкa: БГНЕС

Подкрепата на руския президент Владимир Путин струва много в руската политика, особено за партия, чието основно предимство е предаността към стопанина на Кремъл, информира БТА.

Когато Путин обяви, че той ще води листата на прокремълската партия "Единна Русия" на парламентарните избори на 2 декември, рейтингът й се повиши стремително. Съперникът й - прокремълската партия "Справедлива Русия", която също ухажваше президента, остана на сухо.

След решението на Путин обществената подкрепа за "Справедлива Русия" спадна рязко и някои от най-известните личности в партията я напуснаха. Един от депутатите й в регионален парламент предложи партията направо да бъде закрита.

Алексей Тимофеев, член на градското законодателно събрание на Санкт Петербург, разказа как при приемането му в "Справедлива Русия" го уверили, че Путин ще поеме лидерския пост, когато му дойде времето. "Или не е било вярно, или ситуацията в Кремъл се е изменило", каза Тимофеев за Ройтерс. "Ако разсъждаваме от гледна точка на здравия разум, ако сме били създадени, за да подкрепяме президента, то сега, когато той няма нужда от подкрепата ни, трябва или да минем в опозиция, или да разпуснем партията, за да го подкрепим", обяснява той.

През август миналата година, когато беше създадена партията "Справедлива Русия", стратезите от администрацията на Путин твърдяха, че двете с "Единна Русия" ще бъдат стожерите-близнаци на новия модел демокрация с главна характеристика - лоялност към Кремъл.

Във всичко личеше одобрението на Кремъл - Путин приветства създаването на партията и тя получи разрешение да използва президентската снимка на плакатите на предизборните си плакати.

Съгласно проучване на общественото мнение, направено от независимия център "Левада", подкрепата за "Справедлива Русия" сред руските избиратели достигна връх от 11 процента през март. През септември беше седем процента. Към края на октомври, скоро след като Путин оглави листата на "Единна Русия", спадна до четири процента - под седемпроцентовия праг за влизане в парламента. "Единна Русия" има 68 процента.