/ БГНЕС
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин подписа указ, който позволява на жителите на Запорожка и Херсонска област в Украйна да кандидатстват за руско гражданство по опростена процедура. Съответният документ е публикуван на руския официален портал за правна информация, предава ТАСС.
 
Внасят се изменения в постановлението, с което опростена процедура бе предоставена на жителите на непризнатите ДНР и ЛНР. В документа се посочва, че „гражданите на Украйна, ДНР или ЛНР, постоянно пребиваващи на територията на ДНР, ЛНР, Запорожка област на Украйна или Херсонска област на Украйна, <...> имат правото да кандидатстват за гражданство на Руската федерация по опростен начин в съответствие с част осма на чл. 14 от Федералния закон от 31 май 2002 г. № 62-ФЗ „За гражданството на Руската федерация“.
 
Разглеждането на заявленията за гражданство на Руската федерация за тези лица и приемането на съответните решения трябва да се извършват в срок не по-дълъг от три месеца от датата на подаване на молбата и изискуемите документи.
 
ТАСС