/ БГНЕС
В Москва днес се състоя среща на работната група, която подготвя предложенията за промени в руската конституция, с президента Владимир Путин, който е инициатор на промените, предаде Асошиейтед прес.

Освен вече известните и обсъждани в Думата предложения, свързани с даване на допълнителни правомощия на парламента и премиера при запазване на силна президентска власт, днес бяха направени и нови, вариращи от защитата на традиционните ценности до статута на Русия като ядрена сила.

Групата бе създадена по инициатива на Путин и в нея влизат юристи, активисти, политици, културни дейци и спортисти, които дискутират направените предложения паралелно с депутатите в Думата - долната камара на парламента.

Президентът отново потвърди пред тях днес, че поправките в конституцията ще влязат в сила само ако бъдат одобрени от руските граждани с референдум.

Държавната дума на Русия одобри изменението на Конституцията

Някои членове на групата изложиха свои идеи за промени. Един от тях предложи в конституцията да бъде дефинирано семейството като съюз на мъж и жена, което е в унисон с опозицията на Путин срещу еднополовите бракове. Путин каза, че такава формулировка би била нарушение на правата на семействата с един родител, но отново потвърди силното си неодобрение за гей родители.

"Докато аз съм президент, тук няма да има родител номер 1 и родител номер 2. Ще има майка и баща", отсече той, цитиран от АП.

Друг член на групата предложи в конституцията да бъде закрепен ядреният статут на Русия, чийто арсенал служи като инструмент за възпиране на агресия. Путин изрази съмнение дали това е удачно с аргумента, че макар ядрените оръжия да играят ключова роля в момента, в бъдеще други оръжия може да ги изместят като главен възпиращ фактор.

Путин може да остане на „лостовете“ на властта и след 2024 г.

"Въпросът не е в това, че днес ние сме ядрена държава, а в това винаги да бъдем една крачка напред по всички най-нови оръжейни системи", посочи той, цитиран от ТАСС. Путин добави, че появата на хиперзвуково оръжие в Русия е обезсмислила огромните разходи на други страни за възпиране на Русия.

Путин нарече добра идея предложението в преамбюла на конституцията да бъде закрепен статутът на Русия като страна победителка във Втората световна война, като припомни, че нацистите са планирали напълно да унищожат жителите на Съветския съюз, и каза, че днешното поколение не бива да забравя това.
БТА