/ iStock/Getty Images
Руският президент Владимир Путин обеща на индийския премиер Нарендра Моди спешна хуманитарна помощ, в момент, когато Индия се изправя пред сериозен ръст на случаите на заразени с коронавируса, предаде Франс прес.

Международната общност помага на Индия, която е залята от смъртоносна вълна на COVID-19

Владимир Путин информира Моди за "решението да се предостави на Индия спешна хуманитарна помощ" от общо над 22 тона материали, се казва в изявление на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери.

Руската помощ ще включва 20 машини за производство на кислород, 75 апарата за изкуствено дишане, 150 медицински монитора и 200 000 опаковки лекарства, съобщава Кремъл.

Помощта ще бъде изпратена още днес. В отделно изявление на руското министерство на индустрията се уточнява, че Русия изпраща лекарството фавипиравир - антивирусен препарат, използван за лечение на леки форми на коронавируса.

Колко опасна е двойната мутация от Индия?

Путин и Моди са обсъдили и руската ваксина Спутник V.
Вече бяха сключени споразумения за производството на над 850 милиона дози от нея в Индия. Индийската здравна система е подложена на натиск заради коронавирусната епидемия.

Има недостиг на болнични легла в болниците, на кислород и на жизненоважни медикаменти. Резкият скок в броя на случаите на зараза се приписва на нов вариант на коронавируса и на мащабни политически и религиозни събирания в последно време, припомня АФП. Броят на смъртните случаи от Ковид-19 надхвърли днес 200 000, като за първи път бяха регистрирани над 3000 жертви за 24 часа. 
БТА