/ iStock/Getty Images
Великобритания обяви, че изпраща в Индия над 600 медицински устройства, включително кислородни концентратори и апарати за белодробна вентилация, за да помогне на страната в борбата с нарастването на случаите на коронавирус, предаде Ройтерс.

Индийският вариант на COVID-19 е засечен в Гърция

Оборудването е от излишните запаси на Великобритания и се очаква първата пратка да пристигне в Делхи рано сутринта във вторник, съобщи външното министерство в Лондон.

"Стоим рамо до рамо с Индия като приятел и партньор в дълбоко обезпокоителното време на борба със заразата", заяви британският премиер Борис Джонсън.

"Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с индийското правителство през този труден период и съм решен да гарантирам, че Великобритания прави всичко възможно, за да подкрепи международната общност в глобалната борба срещу пандемията", добави той.

САЩ обещават спешна помощ на Индия заради бума на заразени от COVID-19

Джейк Съливан, съветник на президента на САЩ Джо Байдън обяви, че Вашингтон ще изпрати незабавно допълнителна подкрепа на Индия. Тя ще включва компоненти за производството на ваксини срещу коронавирус, медикаменти, машини за изкуствено дишане, средства за предпазване от заразяване и бързи диагностични тестове.

Обмисля се и възможността да бъде доставен кислород, от който индийските болници се нуждаят, предаде Франс прес.
БТА