/ БГНЕС
Според изявление на Кремъл руският президент Владимир Путин е възложил на бивш помощник на покойния шеф на "Вагнер" Евгений Пригожин да наблюдава доброволческите бойни части в Украйна, предаде АФП.

Путин е казал на Андрей Трошев, че ще трябва да наблюдава формирането на доброволчески части, които могат да изпълняват различни задачи в хода на войната, която Русия води срещу Украйна.

На срещата, на която е присъствал и заместник-министърът на отбраната Юнусбек Евкуров, е било подчертано интегрирането на бойците от наемническата група "Вагнер" в редовната армия на Русия след неуспешния бунт на Пригожин през юни.

Путин се срещна с чеченския лидер Кадиров (ВИДЕО)

Пригожин, ръководител на наемническата група "Вагнер", загина заедно с още девет души, когато самолетът, изпълняващ полет от Москва за Санкт Петербург, се разби на 23 август.

Трошев, пенсиониран полковник, известен с прозвището "Седой" (Сивокосият), е родом от родния град на Путин - Санкт Петербург, и е награждаван ветеран от кампаниите на Кремъл в Афганистан, Чечня и Сирия.

Той е един от лидерите на групата "Вагнер" в Сирия, за което ЕС го включи в списъка си със санкции през декември 2021 г.
БГНЕС