Пустините се разпростират като рак в Близкия Изток
Пустините се разпростират като рак в Близкия Изток / www.sxc.hu

Пустинята се завръща в Близкия Изток, като плодородните земи се превръщат в пустош, което може допълнително да дестабилизира региона, заявиха експертите на конференция по водата в Египет, съобщава Ройтерс.

"Разпространението на пустините е като рак, не може да бъде забелязано незабавно", каза Уадид Ериан, експерт по почвите в Арабската лига на конференцията в Александрия.

Ефектът може да се види в Сирия, където засушаването е принудило стотици хиляди да напуснат родните си места, като е разорило фермерите, а градовете са нараснали.

Дарфур, в Западен Судан, все още е разклатен от опустошителна война, влошена от недостига на вода и плодородна почва.

Според доклад на Програмата за развитие на ООН 2,87 млн.кв.км са заплашени от превръщане в пустини - една пета от Близкия Изток и Северна Африка, допълва БГНЕС.

Нарастването на населението и климатичните промени засилват тенденцията, подчерта Ериан. Той добави, че явлението ще доведе до по-малко сигурност в региона, което е извода и от доклада на ООН.

Фатима Ел Малах, съветник по климатичните промени за Арабската лига, заяви, че въпреки тежките последствия, страните-донори не смятат този процес за приоритет. Програмите на ООН за борба с явлението получават недостатъчно средства, добави тя. "Те казаха, просто направете план и ще ви финансираме. Средствата никога не пристигнаха".