Полша, Унгария и Словакия обявиха, че ще наложат собствени забрани върху вноса на украинското зърно след решението на Европейската комисия да отмени ограничителната си мярка, пише европейската редакция на Politico.

Брюксел обяви в петък, че няма да разшири забраната за внос на украинско зърно, която се прилага за Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Тази мярка изтече в петък.

Вносът на украинско зърно, включително пшеница и царевица, беше блокиран от територията на тези пет страни съгласно споразумение, постигнато с Брюксел по-рано тази година. Беше разрешен само транзит до други дестинации.

ЕС прекрати забраните за внос на украинско зърно

Мярката беше въведена, за да защити фермерите в петте страни от притока на евтина продукция от техния разкъсван от война съсед.

"Не сме съгласни с решението на Европейската комисия и в интерес на полските фермери и потребители въвеждаме национални мерки“, заяви Пьотр Мюлер, говорител на полското правителство.

Унгария наложи забрана за внос на 24 украински продукта като зърнени храни, рапица и слънчогледово семе, някои месни продукти, мед и яйца.

Словашкото правителство реши да забрани вноса на четири стоки - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе - от Украйна, заяви премиерът Людовит Одор в петък вечерта.
Агенция "Фокус"