Замърсяването с пластмаса е проблем на целия свят. Производителите произвеждат около 460 милиона тона пластмаса всяка година. По-малко от 10% от тях се рециклират, предава Voice of America (VOA).

Според програма на ООН за околната среда, можем да намалим пластмасовите отпадъци с 80% през следващите десетилетия, използвайки съществуващите технологии и като рециклира.

Учените и природозащитници предупреждават индустрията за производство на пластмаси, че действията им са неустойчиви в дългосрочен план и трябва да са много внимателни за непредвидени последствия. Според тях, ако има нов полимерен материал, който излиза на пазара, тогава производителите трябва да помислят много внимателно относно края на живота на този материал. Тъй като по-голямата част от него завършва на депото или във водата, след което се уврежда растителността и животните, които се хранят с нея. По този начин те заплашват цели екосистеми.

Изследователи от University College London проучват как да намалят пластмасовите отпадъци, които хората произвеждат. Те използват биотехнологии с бактерии, които ядат пластмаса в малък анаеробен биореактор. Накратко, това е устройство, при което бактериите разграждат обикновено органичния материал, в този случай обаче пластмасата, предава Voice of America (VOA).

Facebook/ Капачки за бъдеще

Целта им е да намалят времето за гниене на пластмасата в анаеробно разграждане.

Учените смятат, че дългата битка се нуждае от повече участници. Те отбелязват, че държави като Китай, Индия и Сингапур са страни с огромно население, в които замърсяване голямо, когато става въпрос за пластмаса. Според тях трябва да се говори за всякакви смислени ангажименти, като за сключване на договор за пластмасово замърсяване всички държави. Всички държави-членки трябва да демонстрират, че са ангажирани, категорични са те. 

Според оценката на учените, от 9,2 милиарда тона пластмаса са произведени от 1950 до 2017 г. около 7 милиарда тона е отпадък.

Новото заседание на неорганизирания междуправителствен комитет за преговори по пластмасовото замърсяване започва тази седмица в Париж демонстранти казват, че сега е време за действие. 
Voice of America (VOA)