/ iStock/Getty Images
Количеството пластмасови отпадъци в световните океани се е увеличило „безпрецедентно“ много от 2005 г. и е възможно да се утрои до 2040 г., ако не бъдат взети мерки, предупреждава американска организация, цитирана от Ройтерс.

В океаните са плавали приблизително 171 трилиона пластмасови частици до 2019 г., показва изследване на института „5 Gyres“ – американска организация, чиято цел е намаляването на замърсяването в океаните.

Замърсяването на солените водни басейни с пластмаса може да се увеличи 2,6 пъти до 2040 г., ако не бъдат въведени задължителни глобални политики, прогнозират специалистите.

Разгледани са данни за повърхностното замърсяване от 1979 до 2019 г., взети от 11 777 изследователски станции в шест морски региона.

„Открихме тревожна тенденция на експоненциално нарастване на пластмасата в световния океан от началото на хилядолетието", казва Маркъс Ериксън, съосновател на „5 Gyres". „Необходим е силен правно обвързващ глобален договор на ООН за замърсяването с пластмаса, който да спре проблема при източника".

Микропластмасата е особено опасна, защото не само замърсява водата, но и уврежда вътрешните органи на морските животни, които я бъркат с храна.

Изследването показва, че нивото на замърсяване с пластмаса в океаните досега е било подценявано, казаха експерти.
„Стойностите, посочени в новото изследване, са шокиращи“, каза Пол Харви – учен и експерт по пластмаса от австралийската консултантска компания „Екологични научни решения“, ангажирана с намаляването на замърсяването.

ООН започна преговори за споразумение за намиране на решение на замърсяването с пластмаса в Уругвай през ноември. Целта е да се създаде юридически задължаващ договор до края на следващата година.

Екологичната организация „Грийнпийс“ заяви, че ако не се въведе такъв международен договор, производството на пластмаса може да се удвои до 10 - 15 години, а да се утрои – до 2050 г.

Друго международно споразумение беше договорено в неделя с цел защита на биоразнообразието в открито море.
Ада Ефтимова/БТА