Вдовицата на Алексей Навални, Юлия, излиза от берлинската църквата "Света Мария", след като е запалила днес свещ в памет на покойния си съпруг на рождения му ден
Вдовицата на Алексей Навални, Юлия, излиза от берлинската църквата "Света Мария", след като е запалила днес свещ в памет на покойния си съпруг на рождения му ден / БТА
Повече от стотина привърженици на покойния руски опозиционер Алексей Навални му отдадоха почит днес - неговия рожден ден, като поставиха купчина цветя на гроба му в Москва, предаде Франс прес.

Видна фигура, известен с антикорупционните си разследвания и остър критик на Кремъл, 48-годишният Навални почина при неизяснени обстоятелства в арктически затвор през февруари, посочва АФП.
 


Въпреки мащаба на репресиите в Русия, някои от неговите привърженици покриха гроба му с десетки портрети, бележки, рисунки, цветя и ръчно изрисувани плакати. Няколко десетки души, предимно младежи, пееха песни под съпровода на китара, докато други плачеха отстрани.

На плакатите пишеше: „Честит рожден ден, герой!“, „Няма да се предадем!“ и „Ти беше гениален“.

„Днес е рожденият ден на Алекс, така че не можах да се въздържа да не дойда. Жалко, че загубихме този човек", каза пред АФП Татяна, 47-годишна московчанка с обеци с формата на гълъби.

Елизавета, 19-годишна студентка, бе дошла, за да се срещне със "съмишленици". „Алексей беше много важен човек, направи много неща“, казва тя със сълзи на очи.

„Когато видиш толкова много хора, осъзнаваш, че това, което засяга нас, засяга стотици, хиляди други хора“, каза 20-годишният Никита пред репортер на АФП.

На гробището, където е погребан Навални, имаше дискретно полицейско присъствие, посочва АФП.
 


В социалните мрежи сътрудниците и съюзниците на Алексей Навални, повечето от които са в изгнание а в чужбина, също отдадоха почит на покойния опозиционер и споделиха снимки и спомени за него.

„Честит рожден ден, Алексей. Ти беше гениален", написа дясната му ръка, Леонид Волков, който живее в изгнание в Литва.

Вдовицата на опозиционера Юлия Навална, присъства на възпоменателна служба в берлинска църква, водена от православен свещеник, на когото е забранено да служи в Русия заради изказванията му срещу руската инвазия в Украйна, отбелязва АФП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Алексей Маргоевски/БТА