Министерството на външните работи на Гърция ни информира, че българските граждани, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, не се нуждаят от удостоверение, издадено от задграничните ни представителства, ако искат да се завърнат в България с автобус.

Гражданите удостоверяват правото си да се придвижват между отделните административни области в страната и в рамките на града, в който се намират, като представят закупен билет за автобус, с крайна дестинация България и документ за самоличност.
 
Припомняме, че за сънародниците ни, желаещи да напуснат Гърция със самолет, също не е необходимо да притежават удостоверение, издадено от задграничните ни представителства, като в този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и закупен билет.
 
Българските граждани, които се намират на територията на Гърция и нямат регистрация като постоянно пребиваващи, и искат да напуснат страната с лек автомобил, ще трябва да получат удостоверение от посолството ни в Атина
или от генералното ни консулство в Солун. Удостоверението следва да съдържа данните на пътуващите, адрес на който са пребивавали по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и ГКПП, през което ще напуснат страната. 
 
Пълна карантина в Гърция - какво трябва да знаят българите

По информация на гръцките власти към този момент е невъзможно придвижването на гражданите, намиращи се извън административните области, в които са разположени посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун. Сънародниците ни е необходимо да изчакат облекчаване на мерките. Изключения от ограниченията се допускат единствено в случаи, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател, пътуване по здравословни причини и за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно).

Сред изключенията попадат и граждани, на които трябва да бъде издаден временен паспорт за завръщане в България. За целта се изискват съответните документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън съответната област.
 
От българското посолство в Атина напомнят, че излизането без основателна причина и безцелното движение по улиците е забранено на територията на цялата страна. За времето от 05.00 ч. до 21.00 ч. се допускат изключения в следните случаи, след изпращане на SMS на кратък номер 13033, след което се въвеждат следните цифри според причината за излизане, както и името и адреса на лицето:

1 - по причини, свързани със здравето (придвижване до аптека, лекар, болница или здравен център, след предварителна консултация и съответна препоръка);
2 - за снабдяване със стоки от първа необходимост, когато не е възможно своевременното им изпращане и получаване;
3 – за посещение административна служба или банка, когато не е възможно предоставяне на съответната услуга по електронен път или по телефон само при неотложна необходимост;
4 - за оказване на помощ на нуждаещи се;
5- за конкретен ритуал (погребения) при спазване на противоепидемичните мерки или за придвижване на разведени родители, когато е необходимо осъществяване на комуникация с децата им;

6 - за разходка на домашен любимец или за физически упражнения на открито, самостоятелно или до трима души, при спазване на разстояние от 1,5 м между тях.
 
Образци на необходимите документи за придвижване по изключение, единствено при основателна причина, както и подробни указания за попълването им, включително в случаите, при които е позволено излизане, са налични на гръцки и на английски език на адрес, който може да видите тук.
 
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg