Световни лидери и кралски особи се събраха в Токио, за да присъстват на нещо, което се случва веднъж на поколение - интронизацията на новия император на Япония. Честта да бъдат сред световния елит на церемонията в „Боровата зала“ на Императорския дворец имаха и българският президент Румен Радев и съпругата му Десислава Радева.

На тържествения ритуал бяха поканени около 2000 гости, включително чуждестранни лидери. Сред високопоставените гости от повече от 170 страни и международни организации наред с британския принц Чарлз е и първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини и германският президент Франк-Валтер Щайнмейер.

румен радев десислава радева
Getty images

Десислава Радева се открои със стил и направи впечатление на събитието с ефирна дълга рокля в синьо-сив цвят, аранжирана с бял сатенен колан. Тоалетът на първата дама се допълваше от перлена огърлица. Президентът пък бе облечен по строгите правила на протокола с тъмен смокинг, бяла риза с бяла папийонка и елек в цвят шампанско. 

румен радев десислава радева
Президентство

Император Нарухито се възкачи на престола

Нарухито е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години. „Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят“, каза монархът след качването на си на високия 6,5 м трон на продължилата 30 минути церемония.

румен радев десислава радева
Президентство


В ранния следобед, българско време, Румен и Десислава Радеви бяха на тържествената императорска вечеря.