/ Gulliver/Getty Images
Японският император Нарухито посети три шинтоистки храма в императорския дворец преди церемонията по интронизация, предаде АП. Той официално обяви днес възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом, като направи обръщение, съобщи ТАСС.

„Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят“, каза монархът след качването на си на високия 6,5 м трон на продължилата 30 минути церемония.

Церемонията се състоя в „Боровата зала“ на императорския дворец. На нея бяха поканени около 2000 гости, включително чуждестранни лидери, отбеляза АП. 

Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола.

Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.
 
Националните телевизии излъчиха пряко посещението на монарха, облечен в традиционна бяла роба и с висока черна шапка, в главния храм Кашикодокоро и още две светилища, за да се помоли и да съобщи на боговете за възкачването си на престола, посочва ТАСС. Нарухито беше придружен от придворни, които също бяха облечени в средновековни традиционни костюми.

„Давам обещание да действам съгласно конституцията и ще изпълнявам дълга си като символ на държавата и единството на народа на Япония и винаги ще се стремя към щастието на народа и мира в света, като мисля за народа и го подкрепям. Искрено се надявам, че страната ни, чрез мъдростта и неспирните усилия на народа ни, ще продължи да се развива и ще допринася за приятелството и мира в международната общност и благоденствието на човечеството“, заяви японският император, цитиран от ДПА.
59-годишният Нарухито прочете обръщение към богинята на Слънцето Аматерасу, смятана за родоначалник на японската императорска династия, а после извърши ритуали в храма, посветен на предишните императори, които също са смятани за богове, и в светилище, където символично присъстват други божества от националната шинтоистка религия.
Днешната церемония е кулминацията в ритуалите по предаване на Трона на хризантемата, започнали през май с абдикация на бащата на Нарухито - Акихито.

По-късно днес Нарухито ще се провъзгласи за 126-ия император на Япония в присъствието на 2000 гости от страната и чужбина, а след това той и съпругата му Масако, която е завършила Харвардския университет и е бивш дипломат, ще бъдат домакини на тържествен банкет.

Румен Радев ще присъства на интронизацията на новия японски император

Сред високопоставените гостите от повече от 170 страни и международни организации наред с британския принц Чарлз, първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини и германския президент Франк-Валтер Щайнмейер ще бъде и българският държавен глава Румен Радев.

Церемониите по възкачването на новия император на трона се очаква да струват на японския данъкоплатец 16,3 млрд. йени (150 млн. долара), което е с 30% повече, отколкото при възкачването на император Акихито през 1990 г., главно поради по-големия брой гости, отбелязва ДПА.
БТА