/ БГНЕС
Цяла Япония е в очакване на церемонията за възкачването на император Нарухито на Трона на хризантемата, предаде АП. Това ще е една от официалните церемонии в чест на 59-годишния Нарухито, който е пълноправен император от месец май след абдикацията на баща му Акихито.
 
Церемонията във вторник, на която Нарухито ще се обяви за 126-ия император с ритуал, датиращ от 7 в., е кулминационната точка на започналите през месец май чествания, които ще продължат и през пролетта.
 
Тайфунът Хагибис отложи парада за възкачването на император Нарухито 

Идеята на съвременните ритуали за интронизация е правителството да се насочи вниманието към монархията, за да спечели обществена подкрепа и да се запази културното наследство на страната, казват историци. Прибавянето на банкети по западен образец и шествие е направено за "насърчаване на националния престиж и влияние. Събитията, организирани от самото императорско семейство, бяха по-скромни", каза историкът и специалист по монархията Еичи Мияширо, който е и журналист.
 
Прототип на церемонията е древен ритуал на китайската династия Тан. Интронизацията е второто по ред събитие от тристепенен процес, започнал с наследяването през май. Идния месец ще се състои силно религиозният и пораждащ спорове ритуал на Изобилната реколта.
Независимо от разходите и усилията вложени в нея, самата церемония ще трае само 30 минути. Нейна кулминация ще е прокламацията на императора пред около 200 гости.

Нарухито получи символите на императорската власт (ВИДЕО)

Нарухито ще бъде облечен с официална кафеникаво-оранжева мантия, боядисана с традиционни естествени багрила, и шапка, увенчана с конска опашка, каквито бяха одеждите на баща му преди 30 години. Церемонията ще се състои в най-престижната зала на императорския дворец Мацу-но-ма.
 
Суверенът ще произнесе прокламацията си, седнал на императорския трон "Такамикура" - висока 6,5 метра декоративна конструкция, наподобяваща беседка. Тронът беше пренесен от бившия императорски дворец в древната столица Киото, където императорите са живели допреди 150 години.
 
За първи път от 200 години японски император абдикира

Меч и украшение - две от „трите свещени съкровища“, които Нарухито наследи от Акихито, ще са поставени до него, а третото съкровище - огледало, остава в храма Исе, най-святото място в шинтоистката религия.
 
Съпругата на Нарухито - императрица Масако, също ще бъде облечена в пищна традиционна одежда, и ще седи на малко по-малко кресло - „августейшото място на императрицата" - съвременно допълнение, привнесено от бабата на Нарухито.
 
Очаква се Нарухито да се придържа към прокламацията на баща си от 1990 г., който обеща да изпълнява задълженията си като символ на държавата съгласно конституцията и пожела на поданиците си мир и благоденствие. Министър-председателят Шиндзо Абе ще отправи кратко приветствие и ще даде тон на трите традиционни радостни възгласа в чест на Нарухито.
 
Краят на една епоха в Япония: 30 години на трона в 30 кадъра (СНИМКИ)

Нарухито е историк по образование, свири на виола и е специалист по воден транспорт, учил е в Оксфорд. Масако е завършила Харвард, тя е бивша дипломатка, която имаше проблеми със здравето, тъй като след раждането на единственото им дете, принцеса Аико, страдаше от тревожност, защото беше подложена на огромен натиск да роди момче.
 
Макар да следва примера на баща си, Нарухито е избрал друга марка автомобил за своя парад.
Докато Акихито използваше Ролсройс, внесен от Великобритания преди 30 години, Нарухито и Масако ще бъдат в тойота сенчъри с открит покрив, с повдигнати задни седалки, за да могат доброжелателите да ги виждат добре по време на 30-минутното изминаване на 4,6-километровия маршрут от двореца до императорската резиденция Акасака.
 
Нарухито стана 126-ият император на Япония

Парадът, първоначално планиран за утре следобед, беше отложен за 10 ноември, заради огромните щети от тайфуна Хагибис, ударил Централна и Северна Япония този месец.
За да отбележи случая, правителството на Абе ще помилва около 550 000 души, осъдени за дребни престъпления като пътно-транспортни нарушения и изборни измами. Предвоенният обичай за императорско помилване предизвика критики, тъй като беше сметнат за недемократичен и политически мотивиран.
 
Амнистията влиза в сила на 22 октомври. Когато дядото на Нарухито почина през 1989 г., бяха помилвани над 10 милиона души, а на 2,5 милиона беше дадена амнистия, за да честват интронизацията на Акихито.
 
Утре вечер Нарухито ще даде тричасов банкет, на който ще присъстват високопоставени чуждестранни официални лица и представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в Япония със съпругите им. След вечерята в отделно помещение на императора, императрицата и гостите им ще бъдат сервирани напитки. До края на октомври императорската двойка ще даде още три банкета. Церемонията по възкачване на трона ще бъде използвана от министър-председателя Абе за дипломатическа работа. Той също ще даде вечеря в сряда, на която Нарухито и Масако няма да присъстват.
 
Над 25 000 полицаи ще се грижат за сигурността по време на утрешната церемония, съобщи днес главното полицейско управление, цитирано от ТАСС. Засилени са мерките за сигурност по летищата, в районите около императорския дворец и по гарите.
 
Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония

Да поздравят новия император, пристигнаха монарсите на Белгия, Бутан, Испания, Камбоджа, Холандия, президентите на Австрия, Индия, Унгария, Филипините, Финландия. Сред гостите са британският принц Чарлз, американският министър на транспорта Илейн Чао, китайският вицепрезидент Ван Цишан и южнокорейският министър-председател И Нак-йон.България е представена от президента Румен Радев.
 
Чуждестранните гости са 400 от 170 държави, територии и международни организации.
БТА