/ БГНЕС
Той изрази „дълбоки угризения“ за действията на Япония през Втората световна война
Новият японски император Нарухито изрази „дълбоки угризения“ по повод действията на Япония през Втората световна война, предаде АФП. Изявлението на Нарухито е във връзка с годишнината от капитулацията на Япония във втория световен военен конфликт на 15 август 1945 г.

„Разсъждавайки върху нашето минало и изпитвайки дълбоки угризения, искрено желая ужасите на войната никога да не се повтарят“, каза Нарухито на възпоменателна церемония в Токио.

БГНЕС

Императорът изрази съжалението си за големия брой жертви на конфликта и за страданията на техните семейства.

БГНЕС

С думите си Нарухито демонстрира пълна приемственост по отношение на баща си Акихито, който започна да използва израза „дълбоки угризения“ през 2015 г. Тогава бе първият път, когато японски монарх използва подобен израз по повод японската капитулация.

БГНЕС

Още преди абдикацията на Акихито през април Нарухито даде да се разбере, че подобно на баща си ще продължи да признава за насилието, извършено от японската армия по време на войната, отбелязва АФП. 

На възпоминателната церемония присъстваше и японският премиер Шиндзо Абе, който също изрази желанието си ужасите на войната да не се повтарят, но в същото време изказа уважението и благодарността си към хората, дали живота си за Япония.

БГНЕС

В духа на националистическата си ориентация Абе, чийто дядо Нобусуке Киши е бил арестуван за военни престъпления, но не е бил съден от Токийския трибунал, изпрати вчера ритуален дар в светилището Ясукуни, посветено на загиналите във войните японци. В храма се почита паметта и на 14 осъдени военни престъпници, което провокира недоволството на съседните на Япония страни като Китай и Южна Корея.

БГНЕС

БГНЕС