/ Gulliver/Getty Images
Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония
101432
Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония
  • Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония
За народа, който обича българското хорово изкуство и кисело мляко, настъпва нова ера. Японският император Акихито официално абдикира днес, отстъпвайки Хризантемовия трон на най-големия си син Нарухито. Причина за първата от 200 години абдикация в Япония е здравословното състояние на монарха.

Краят на една епоха в Япония: 30 години на трона в 30 кадъра (СНИМКИ)

Управлението на император Акихито приключва официално днес в полунощ. Последният му ден започна с традиционен шинтоистки ритуал, по време на който той съобщи плановете си на митологичните предци на японското императорско семейство. Кратката церемония по абдикацията му се състоя в Боровата зала на Императорския дворец, където камерхерите внесоха държави и частни печати, както и свещени меч и украшения, смятани за символи на династията. Акихито обяви оттеглянето, отправяйки молитва за мир:



"Днес императорските ми задължения ще приключат. От възкачването си на трона преди 30 години ги изпълнявам с дълбоко чувство на доверие и уважение към японския народ и се смятам за щастлив, че съм бил в състояние да го правя. С императрицата се надяваме, че новата епоха Рейва, която започва утре, ще бъде мирна и плодотворна. Моля се с цялото си сърце за мир и щастие за всички хора в Япония и по целия свят".

Краткото слово на императора беше предшествано от реч на японския премиер Шиндзо Абе, който обяви абдикацията. "Следвайки стъпките, направени от Негово Величество, ще дадем най-доброто от себе си, за да създадем за Япония светло бъдеще, изпълнено с мир и надежда, което да ни кара да се гордеем", отбеляза Абе.

Gulliver/Getty Images

Абе даде висока оценка за стремежа на император Акихито да споделя както радостите, така и скърбите на хората и да им дава надежда и кураж, оставайки близо до него в трудни времена на природни бедствия.

Предшествениците на Акихито рядко са общували с народа, но той промени ролята на императора и стана известен със съпричастността и съчувствието си. През 1991 г., две години след възкачването си на престола, заедно с императрицата наруши строгите до тогава норми и коленичи, за да разговаря със засегнати от вулканичното изригване в Нагазаки. След земетресението и цунамито през 2011 г. пък императорът прави първо по рода си за японски монарх телевизионно обръщение, с което да даде надежда и сили за справяне с последствията от бедствието.

След 30 години на трона: Японският император Акихито абдикира (СНИМКИ/ВИДЕО)

Именно император Акихито помогна за възстановяването на репутацията на Япония след Втората Световна война, изразявайки съжаление за действията на страната си.  Той е и първият японски монарх посетил Китай, където по време на окупацията от страна на Япония бяха убити 300 000 души, според данни на китайските власти.



След войната божественият статут на японските императори е отречен, а Акихито още повече доближава живота на владетеля до този на обикновените хора. Той е и първият, оженил се за една от тях. Срещата му с императрица Мичико е по време на тенис мач през 1957 г. В свободното си време император Акихито публикува научен труд за енотовидните кучета, след като изследва изпражненията им, които събира в дворцовата градина. Проучва и рибите гоби, като дори един от подвидовете им е кръстен на него.

Нарухито стана 126-ият император на Япония

59-годишният му син Нарухито, който ще стане 126-тия японски император вече заяви, че възнамерява да бъде продължител на баща си.