/ Gulliver/Getty Images
Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония
101432
Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония
  • Традиционен шинтоистки ритуал сложи край на ерата Хейсей в Япония
За народа, който обича българското хорово изкуство и кисело мляко, настъпва нова ера. Японският император Акихито официално абдикира днес, отстъпвайки Хризантемовия трон на най-големия си син Нарухито. Причина за първата от 200 години абдикация в Япония е здравословното състояние на монарха.

Краят на една епоха в Япония: 30 години на трона в 30 кадъра (СНИМКИ)

Управлението на император Акихито приключва официално днес в полунощ. Последният му ден започна с традиционен шинтоистки ритуал, по време на който той съобщи плановете си на митологичните предци на японското императорско семейство. Кратката церемония по абдикацията му се състоя в Боровата зала на Императорския дворец, където камерхерите внесоха държави и частни печати, както и свещени меч и украшения, смятани за символи на династията. Акихито обяви оттеглянето, отправяйки молитва за мир:"Днес императорските ми задължения ще приключат. От възкачването си на трона преди 30 години ги изпълнявам с дълбоко чувство на доверие и уважение към японския народ и се смятам за щастлив, че съм бил в състояние да го правя. С императрицата се надяваме, че новата епоха Рейва, която започва утре, ще бъде мирна и плодотворна. Моля се с цялото си сърце за мир и щастие за всички хора в Япония и по целия свят".

Краткото слово на императора беше предшествано от реч на японския премиер Шиндзо Абе, който обяви абдикацията. "Следвайки стъпките, направени от Негово Величество, ще дадем най-доброто от себе си, за да създадем за Япония светло бъдеще, изпълнено с мир и надежда, което да ни кара да се гордеем", отбеляза Абе.

Gulliver/Getty Images

Абе даде висока оценка за стремежа на император Акихито да споделя както радостите, така и скърбите на хората и да им дава надежда и кураж, оставайки близо до него в трудни времена на природни бедствия.

Предшествениците на Акихито рядко са общували с народа, но той промени ролята на императора и стана известен със съпричастността и съчувствието си. През 1991 г., две години след възкачването си на престола, заедно с императрицата наруши строгите до тогава норми и коленичи, за да разговаря със засегнати от вулканичното изригване в Нагазаки. След земетресението и цунамито през 2011 г. пък императорът прави първо по рода си за японски монарх телевизионно обръщение, с което да даде надежда и сили за справяне с последствията от бедствието.

След 30 години на трона: Японският император Акихито абдикира (СНИМКИ/ВИДЕО)

Именно император Акихито помогна за възстановяването на репутацията на Япония след Втората Световна война, изразявайки съжаление за действията на страната си.  Той е и първият японски монарх посетил Китай, където по време на окупацията от страна на Япония бяха убити 300 000 души, според данни на китайските власти.След войната божественият статут на японските императори е отречен, а Акихито още повече доближава живота на владетеля до този на обикновените хора. Той е и първият, оженил се за една от тях. Срещата му с императрица Мичико е по време на тенис мач през 1957 г. В свободното си време император Акихито публикува научен труд за енотовидните кучета, след като изследва изпражненията им, които събира в дворцовата градина. Проучва и рибите гоби, като дори един от подвидовете им е кръстен на него.

Нарухито стана 126-ият император на Япония

59-годишният му син Нарухито, който ще стане 126-тия японски император вече заяви, че възнамерява да бъде продължител на баща си.