Японският император Акихито извърши в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си
Японският император Акихито извърши в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си / Guliver/Getty Images
В официално прощално обръщение японският император Акихито обяви, че абдикира и благодари на народа си за подкрепата през 30-годишното му управление, предаде Асошиейтед прес.

Краят на една епоха в Япония: 30 години на трона в 30 кадъра (СНИМКИ)

"Днес приключвам задълженията си като император. Искам да изразя дълбоката си признателност към министър-председателя за думите му като представител на японския народ. Имах щастието да изпълнявам дълга си на император, ползвайки се с дълбокото доверие и уважение на японския народ в течение на 30 години след възкачването ми на трона. Изказвам сърдечните си благодарности на хората, които ме приеха и подкрепяха като символ. Заедно с императрицата се надяваме новата ера "Рейва", която започва на 1 май, да е мирна и ползотворна и се молим за мир и щастие на страната ни и всички хора по света", каза Акихито на церемония в тържествената "Борова зала" на императорския дворец в Токио.
Преди това император Акихито извърши в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си. Япония отбелязва края на управлението му, като си припомня миналото и гледа с надежда към следващата епоха, предаде Асошиейтед прес.

За първи път от 200 години японски император абдикира

По телевизията бяха излъчени кадри как Акихито, облечен в традиционни дрехи, влиза в главния храм Кашикодокоро, за да съобщи на боговете за оттеглянето си. Храмът е символичен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси.
Кой е наследникът на японския престол принц Нарухито?

Управлението на Акихито ще продължи до полунощ, когато престолонаследникът Нарухито става император и започва неговата епоха. Той ще се възкачи на трона на 1 май, на отделна церемония новият император ще получи имперските регалии, потвърждаващи, че е станал 126-и император на най-древната монархия в света, датираща от пети век.

Японският император Акихито извърши в шинтоистки храм ритуалите, свързани с абдикацията си
Guliver/Getty Images

Разкриха името на новата имперска ера в Япония

Часове преди церемонията по абдикацията много хора се събраха пред императорския дворец, който е затворен за посещение. "Дойдохме, защото днес е последният ден от ерата Хейсей и изпитваме носталгия", казва 55-годишната Акеми Ямаучи, която стои пред двореца със съпруга си Канаме. "Харесваме сегашният император. Той работи упорито за народа, внимателен и любезен е към всички", добавя той. Двамата са пристигнали за случая от старата столица Киото.

 
БТА