Бившият японски император Акихито и бившата императрица Мичико
Бившият японски император Акихито и бившата императрица Мичико / iStock/Getty Images
84-годишната бивша императрица на Япония Мичико постъпи за операция в неделя, след като бе диагностицирана с рак на гърдата в ранен стадий, съобщиха от агенцията към императорския двор, цитирани от АФП.

Съпругът на Мичико Акихито официално се оттегли като император през април, първата абдикация от 200 години насам в най-старата монархия в света. Операцията е започнала в неделя сутринта „по график“ в Университетската болница в Токио, съобщава служителят на агенцията.

Бившата японска императрица Мичико e с рак на гърдата

Ще отнеме няколко часа, за да приключи операцията и агенцията ще обяви резултатите по-късно през деня, според местните медии.

Акихито, заедно с дъщеря си Саяко Курода, бивша принцеса, напуснала императорския двор, за да се омъжи за обикновен човек, посетиха болницата, за да видят Мичико преди операцията.

Бившите японски монарси са известни с това, че решително модернизират традиционната монархия, като я сближават до народните маси и засилват обществената подкрепа за двора.

Мичико е първата с обикновен произход, която някога се е омъжвала за императорски наследник. Тя е родена през 1934 г. в Токио и посещава елитно християнско училище, преди да следва английска литература в университета.
 


Тя ражда настоящия император Нарухито през 1960 г., а вторият й син, принц Акишино, е роден през 1965 година.

Мичико и съпругът ѝ също станаха известни с посещението и подкрепата за оцелелите при бедствия, особено след цунамито през 2011 г., което разруши големи части от Източна Япония.
 
 
БГНЕС