Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
На 22 октомври японците ще си вземат почивен ден. Причината – коронясването на новия император на Страната на изгряващото слънце Нарухито. Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на церемонията по интронизация, пише БГНЕС. 

Тайфунът Хагибис отлага парада за възкачването на император Нарухито

Световни лидери и кралски особи ще се съберат в Токио, за да присъстват на нещо,което се случва веднъж на поколение, категорични са експертите по дворцов етикет, съобщава в. „Джапан таймс“.

Бившата японска императрица Мичико ще претърпи операция от рак на гърдата

Във вторник Нарухито ще се възкачи на трона на хризантемата в присъствието на 190 делегации от цялата планета. Макар императорът да беше провъзгласен на 1 май, когато беше обявена смяната на имперската ера, церемониите в този ден бяха доста по-скромни от тази, която предстои във вторник.

Сега предстои официалната част, при която император Нарухито и императрица Масако ще се появят пред обществото в официалните имперски роби и ще заемат местата си на трона, олицетворяващ тяхната власт.

Японският император Нарухито: Искрено желая ужасите на войната никога да не се повтарят

Празненствата по повод коронацията струват около 16 милиарда японски йени, твърдят запознати.

Нарухито стана новият император на Япония в края на април, поемайки най-старата монархия в света след историческото абдикиране на баща си Акихито. Нарухито е 126-ят император на Япония и официално вкарва страната в нова ера, за която вече беше избрано името Рейва. Имперската ера – в превод „красива хармония”, ще трае докато Нарухито остане на трона.