Изпадналият в затруднение президент на Шри Ланка заседна във вторник в собствената си страна в унизително противопоставяне с имиграционните служители на летището, които блокираха излизането му на безопасно място в чужбина, съобщиха официални източници във вторник.

Готабайа Раджапакса обеща да подаде оставка в сряда и да разчисти пътя за "мирно предаване на властта" след широко разпространените протести срещу него заради безпрецедентната икономическа криза в страната.

73-годишният лидер избяга от официалната си резиденция в Коломбо точно преди десетки хиляди протестиращи да я превземат в събота и искаше да замине за Дубай, съобщиха официални лица.

Като президент Раджапакса се ползва с имунитет срещу арест и се смята, че иска да замине за чужбина, преди да се оттегли, за да избегне възможността да бъде задържан.

Но имиграционните служители отказваха да влязат във ВИП апартамента, за да подпечатат паспорта му, а той настояваше, че няма да мине през обществените помещения, опасявайки се от репресии от страна на други ползватели на летището.

Президентът и съпругата му прекараха нощта във военна база до главното международно летище, след като пропуснаха четири полета, които можеха да ги отведат в Обединените арабски емирства.

Парламентът на Шри Ланка ще избере нов президент на 20 юли

Най-малкият брат на Раджапакса - Базил, който през април подаде оставка като министър на финансите, пропусна собствения си полет на Емирейтс за Дубай рано във вторник след подобно противопоставяне със служителите на летището.

Базил се опита да се възползва от платената услуга "консиерж" за бизнес пътници, но служителите на летището и имиграционните служби заявиха, че се оттеглят от услугата "бърза писта".

"Имаше и други пътници, които протестираха срещу това Базил да се качи на борда на техния полет", каза служител на летището пред АФП. "Ситуацията беше напрегната, затова той набързо напусна летището."

Базил, който има същевременно гражданство и на САЩ, трябваше да получи нов паспорт, след като остави своя в президентския дворец, когато Раджапакас се оттегли набързо, за да избегне тълпата в събота, каза дипломатически източник.
БГНЕС