Протестиращи срещу властта и безпрецедентната икономическа криза в страната нахлуха в двореца на президента, къпаха се в личния му басейн, лежаха в покоите му, пробваха бельото му, след което влязоха в сблъсъци с полицията, предаде АФП.

 
Президентът Готабая Раджапакса беше евакуиран от официалната си резиденция в столицата на Шри Ланка Коломбо по-рано в събота. Сутринта протестиращи обкръжиха двореца като протест срещу най-тежката икономическа криза в страната от 1948 г. насам.
 

Шри Ланка протестиращи
БГНЕС

В опит да спре нахлуването, полицията стреля във въздуха, но така и не успя да спре гневната тълпа. По оценки на властите стотици хиляди души са протестирали по улиците на Коломбо.

 
Не е извършен преврат, президентът все още е начело на държавата и бива пазен от цяло военно поделение, увери високопоставен източник от отбраната пред AФП. По време на протестите има много ранени: 36 са обгазени, а други трима направо са уцелени със снаряди със сълзотворен газ. Те са настанени в болницата в Коломбо.

От месеци Шри Ланка страда от недостиг на храна и гориво, продължителни прекъсвания на тока и непрекъснато растяща инфлация, след като остана без чужда валута за внос на жизненоважни стоки. Правителството просрочи външния си дълг от 51 милиарда долара и потърси помощ от Международния валутен фонд.
 

Шри Ланка протестиращи
БГНЕС


Шри Ланка почти е изчерпала и без това оскъдните си запаси от бензин, но протестиращите, подкрепени от основните опозиционни партии, наеха частни автобуси, за да пътуват до столицата.
  Страната, в която живеят 22 милиона души, е изправена пред най-тежката си икономическа криза от 70 години насам. Инфлацията достигна рекордните 54,6% през юни и се очаква да се повиши до 70%, което хвърли в крайна бедност голяма част от населението.
 

Шри Ланка протестиращи
БГНЕС

Президентът на Готабая Раджапакса се съгласи да се оттегли от поста си следващата седмица, съобщи председателят на парламента Махинда Абейвардана.

"За да се осигури мирен преход, президентът заяви, че ще се оттегли на 13 юли", каза Абейвардана в изявление по телевизията.
БГНЕС