Протестиращите в Шри Ланка, които превзеха резиденцията на президента Готабая Раджапакса в събота, намериха там "милиони рупии на Ланка". Това съобщи ланкийският вестник Daily Mirror в неделя, цитиран от световните агенции.

 
Според изданието става въпрос "за голяма сума пари в президентското имение". В социалните мрежи се разпространява видео, на което протестиращите броят намерените монети. Съобщава се, че впоследствие парите са преведени на службите за сигурност.
 

Шри Ланка протестиращи
БГНЕС


В Шри Ланка: Протестиращи щурмуваха двореца на президента и празнуваха в басейна му (ВИДЕО)

В събота протестиращи срещу властта и безпрецедентната икономическа криза в страната нахлуха в двореца на президента, къпаха се в личния му басейн, лежаха в покоите му, пробваха бельото му, след което влязоха в сблъсъци с полицията. Видео с тези кадри се разпространи широко в интернет.

В събота хиляди хора излязоха по улиците на Коломбо, за да поискат оставката на Раджапакса. Тогава участниците в протеста нахлуха на територията на резиденцията на премиера и я подпалиха. По време на протестите има много ранени: 36 са обгазени, а други трима направо са уцелени със снаряди със сълзотворен газ и са настанени в болницата в Коломбо.

Протестните действия, довели до усложнената финансово-икономическа ситуация в страната, не стихват на островите от началото на април. Според Wickramasinghe Шри Ланка изпитва сериозен недостиг на валута, горива и петролни продукти, торове, продукти за отделното население и лекарства. По негова оценка за пълното преодоляване на икономическата криза ще са необходими три години и дори повече.
 

Шри Ланка протестиращи
БГНЕС

Шри Ланка, в която живеят 22 милиона души, е изправена пред най-тежката си икономическа криза от 70 години насам. Инфлацията достигна рекордните 54,6% през юни и се очаква да се повиши до 70%, което хвърли в крайна бедност голяма част от населението.


 

Запасите от гориво в Шри Ланка свършиха

От месеци Шри Ланка страда от недостиг на храна и гориво, продължителни прекъсвания на тока и непрекъснато растяща инфлация, след като остана без чужда валута за внос на жизненоважни стоки. Правителството просрочи външния си дълг от 51 милиарда долара и потърси помощ от Международния валутен фонд.


 
БНЕС