/ iStock/Getty Images
Запасите от гориво в Шри Ланка на практика са свършили. Наличните количества няма да стигнат и за едно денонощие, съобщи вестник „Дейли Мирър”, позовавайки се на информация от Цейлонската нефтена корпорация (Ceylon Petroleum Corporation, СРС).

Според данните, в момента в хранилищата на страна има едва 1 100 тона бензин и 7 500 тона дизел.

„Миналата седмица нито един танкер не отплава за Шри Ланка, тъй като Коломбо не направи необходимите плащания за товара и не предостави международни банкови гаранции, че ще плати. До момента не са платени последните доставки от бензин и други горива”, съобщи за изданието източник от СРС.

Шри Ланка ще плати 72,6 млн. долара, за да купи 90 000 тона руски петрол

Освен това Шри Ланка е включена в черния списък на международните компании, тъй като не е изпълнила задълженията си по дълга. Сега компаниите изискват международни банкови гаранции за всички нови поръчки, допълни източникът.

Заради липсата на нови доставки от горива тази седмица градският транспорт в Шри Ланка може да преустанови дейността. Възможно е и частично спиране на електрозахранването, пише още изданието.

Шри Ланка осатна без гориво, училищата са затворени

Шри Ланка преживявава най-тежката си икономическа криза след обявяването на независимостта през 1948 г. Причината за това е спадът на чуждестранния туризъм, дължащ се на пандемията, който е довел до недостиг на валутни резерви в страната. При тези обстоятелства властите бяха принудени да намалят вноса и да наложат строги икономии на ресурси. Шри Ланка изпитва остра нужда от цимент, автомобилни части, горива и хранителни продукти. Външните заеми и икономическата криза в Шри Ланка са възпрепятствани от нейния външен дълг в размер на 51 млрд. долара.

На 12 април Министерството на финансите на Шри Ланка обяви спиране на плащанията по всички външни задължения, за да предотврати по-нататъшното влошаване на финансовото положение на страната.
БГНЕС