Президентът на Киргизстан: Жените се радикализират от ислямското облекло
Президентът на Киргизстан: Жените се радикализират от ислямското облекло / Guliver/Getty Images

Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че жените се радикализират при носенето на облекло в съответствие с изискванията на исляма. Той се опита да разубеди жени в страната да носят хиджаб или бурка с думите: "Нашите жени носят миниполи от 50-те години на миналия век и никога не са и помисляли да носят колан с експлозиви", съобщи в. „Сън".

Киргизстан избра Алмазбек Атамбаев за президент

Неговите коментари дойдоха след няколко седмици протворечия, предизвикани от подкрепена от правителството кампания, обезкуражаваща жените в Киргизстан от носенето на ислямски одежди поради безпокойството от възможна „арабизация" на страната. Банери в цялата страна показват жени в традиционно облекло и за контраст представителки на нежния пол с бурки и надпис: „Бедните хора! Накъде са се запътили?". Много хора в тази предимно мюсюлманска страна били възмутени от кампания и посочват, че традиционната в Киргизстан забрадка „елчек" е почти толкова консервативна, като хиджаба.

Когато модата сложи фередже (СНИМКИ/ВИДЕО)

Атамбаев коментира, че когато били издигнати плакатите,"някои умни хора се появиха и започнаха да сочат към миниполите". „Нашите жени започнаха да носят миниполи през 50-те години на миналия век и никога не са и помисляли да носят колан с експлозиви", допълни президентът. И каза, че важното е да няма взривове и атентати, а не дали жените носят миниполи.

Държавният глава на Киргизстан определи терористите като „луди хора" Според него :" Облеклото също може да промени понякога мислите на човек. Когато издирвахме затворници, които бяха избягали от център за задържане, при мен дойде Мелис Турганбаев (бивш министър на вътрешните работи)и каза, че те били подслушали телефонни разговори на съпруги и любовници на престъпници. Съпругите и любовниците им носели чували на главите си и искали да организират атентати.

Dolce & Gabbana с колекция бурки (СНИМКИ)

Ако не ви харесва Киргизстан, може да напуснете страната ни и да отидете, където искате. Ние можем да ви платим пътните разходи, дори и за Сирия," каза президентът на Киргизстан.

През 2014 г. Атамбаев каза, че няма проблеми с традициите на исляма, а с „арабизацията на обществото и лишаването на киргизката нация от езика и традициите й".

Източник: БГНЕС