Киргизстан избра Алмазбек Атамбаев за президент
Киргизстан избра Алмазбек Атамбаев за президент / снимка: БГНЕС

Алмазбек Атамбаев обяви победата си на президентския вот в Киргизстан, след като данни от преброени повече от половината подадени бюлетини показват, че той печели 64,7%5 от гласовете на избирателите, отбелязва Франс прес.

Предизборният щаб на кандидата за президент от киргизстанската националистическата партия Ата-Журт /в превод Родина/ Камчибек Ташиев казаха, че няма да признае резултатите от президентските избори в Киргизстан, които са били белязани от измами, предаде Франс прес. "Централната избирателна комисия измисля най-безсрамно цифри, които нямат нищо общо с действителността. Властите измислиха предварително онези цифри, които са изгодни за тях", заяви говорителят на Ташиев Нургази Анаркулов.

На изборите според неокончателни данни води досегашният премиер Алмазбек Атамбаев с 64,7 процента от гласовете. Следва го Ташиев с 14,7 процента. На трето място остава  бившият парламентарен председател Адахан Мадумаров с 13,8 процента.

Във вота участваха 19 кандидати, но гореспоменатите трима бяха сочени за фаворити.

Атамбаев е от Севера, а останалите двама от Юга - региони между които по традиция има разделение.

Изборите бяха смятани за тест за страната, защото Киргизстан не е познал мирен преход във властта, откакто стана независима държава, отбелязва Франс прес.

Атамбаев е роден през 1956 г. в село Арахан в северната част на страната. От Севера традиционно произлиза елитът на Киргизстан. През 1995 г. Атамбаев основа Социалдемократическата партия и с нея е избран за първи път в парламента, след като забогатява по време на приватизацията на бившите съветски предприятия.

В началото на 90-те години той основава издателство, което бълва руски преводи на поредицата "Кръстника" на Марио Пузо и по-скандални произведения като тези на Маркиз дьо Сад, припомня Асошиейтед прес.

Според независими политолози Атамбаев е демократ, но няма да направи фундаментални промени по време на президенството си и политическият живот ще бъде вял и спокоен, отбелязва Франс прес.

Атамбаев се кандидатира за президент през 2000 г. срещу Аскар Акаев, който печели вота. Тогава Атамбаев получава жалките 6 процента. После играе важна роля в двете революции в Киргизстан. През 2005 г. участва в Революцията на лалетата, която сваля Акаев, обвиняван в корупция и авторитаризъм. Тогава Атамбаев става част от новото правителство първо като министър на икономическото развитие, а после като премиер. В премиерския си период от 2006 до 2007 г. се опитва да прокара идеята за приемане на конституционни промени, ограничаващи правомощията на президента и да овладее авторитарните отклонения на президента Курманбек Бакиев. Смятан за умерен опозиционер от президента, Атамбаев твърди, че през май 2007 г. е бил отровен в кабинета си. Лекува се в Турция. Киргизстанските специални служби отхвърлят твърденията му, допълва БТА.

След като започва да настоява за парламентарна демокрация в Киргизстан, Атамбаев е уволнен от президента, който използва този повод, за да разшири прерогативите си.

През 2009 г. Атамбаев обединява опозицията около себе си и се явява на президентските избори срещу Бакиев. В навечерието на вота се оттегля, твърдейки, че той ще бъде манипулиран.

През април 2010 г. той е част от умереното крило на разнороден съюз от революционери, който сваля от власт Бакиев. Тогава Атамбаев идва отново на власт в правителството на временния президент Роза Отунбаева.

На парламентарните избори същата година е избран в парламента, но неговата партия остава на второ място след националистите от партията Ата-Журт. Той обаче успява да състави коалиционно правителство.

По време на втория си премиерски мандат Атамбаев се откроява с прагматизма си и с предпочитанието към постигане на компромиси в страна, в която политическите сили са склонни бързо да организират протести по улиците.

Приближени на Атамбаев обаче критикуват прекалено емоционалния му характер. Той е склонен да избухва и може публично да обиди противниците си, казват те.

В международен план Атамбаев е ценен от Москва, но и от Запада, в частност от САЩ, които имат военна база в Киргизстан, играеща съществена роля за американските сили в Афганистан.