Президентът на Египет: Екстремистите унищожават Близкия Изток и са заплаха за света
Президентът на Египет: Екстремистите унищожават Близкия Изток и са заплаха за света / снимка: БГНЕС, архив

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси предупреди световните сили, че ислямистките бойци опустошават Близкия Изток и представляват заплаха за сигурността на всички, предаде Ройтерс.

„Бъдете нащрек за това, което се случва в региона… Сега този регион се разрушава и не бива да позволим това да се случва”, каза Сиси в предавана по телевизията реч. „Този въпрос не засяга само арабския свят. Той засяга целия свят”, заяви президентът, споменавайки САЩ, Русия, Китай и Европа.

Сиси не посочи конкретно групировката Ислямска държава, която в последните седмици завзе райони в Ирак и обяви създаването на „халифат”, но от споменаването на „страни, които са разрушавани и разделяни в името на религията”, стана ясно, че се имат предвид действията на екстремистката организация в Ирак и Сирия, предава БТА.

По-голямата част от речта му беше съсредоточена върху усилията за съживяване на икономиката и оправянето на държавните финанси. Той каза, че решението на правителството да ореже субсидиите за гориво и електричество е било необходимо за подобряване на положението с египетския бюджетен дефицит.