„Прес”: Контактите на косовските лидери с Ал Кайда са все по-чести
„Прес”: Контактите на косовските лидери с Ал Кайда са все по-чести / снимкa: БГНЕС

Сръбски експерти твърдят, че контактите на косовските албански лидери с Ал Кайда са все по-чести и конкретни и това представлява опасност за сигурността не само на цяла Сърбия, а и на цяла Европа. Според военни експерти, цитирани от белградския вестник „Прес” много разузнавателни служби са запознати с това, но мълчат по въпроса. Споменава се и срещата на Даут Харадинай, братът на Рамуш Харадинай с втория по значение човек на Ал Кайда Мохамед Ал Зауахири в София през 2001 г.

Военният анализатор Милован Дресон твърчди, че Рамуш Харадинай се е срещнал в средата на 90-те години и с лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен. На срещата са били Сали Бериша и сегашният косовски премиер Хашим Тачи.

Елитните части на Армия за освобождение на Косово са били ръководени от Мохамед Ал Зауахири. След 2000 г. и идването на UNMIK, звената на Ал Кайда са прехвърлени в Южна Косовска Митровица под крилото на хуманитарни и неправителствени организации. Сръбските военни анализатори недоумяват защо Сърбия не предприема нищо за разкриването на тези организации, макар че голям брой документи са предоставени на президента Борис Тадич и военния министър.