Пожарите на Канарските острови се разрастват
Пожарите на Канарските острови се разрастват / netinfo

Пожарите на два от испанските Канарски острови продължават и днес да се разрастват, след като вчера оттам бяха евакуирани хиляди местни жители, предаде Франс прес.

Силната жега усложнява работата на пожарникарите. Над 4700 души са евакуирани от петък досега от островите Гомера и Тенерифе, където пожарите остават много активни и днес, заяви говорителката на спасителните служби на архипелага Лурдес Хорхе.

Гъсти стълбове дим се издигат над височините в централната част на остров Гомера, където се намира природният парк Гарахонай. Из планините пламват нови огнища, съобщи фотограф на АФП.

В природния парк, включен в списъка на ЮНЕСКО на природните богатства на планетата, растат редки растителни видове, напомнящи субтропическите гори от епохата на терциера. Стотици хектари вече изгоряха там миналата седмица.

Пожарите на Канарските острови се разрастват
netinfo

Първите пожари на острова избухнаха на 4 август, после бяха потушени, но в петък отново се разгоряха заради новата гореща вълна, заляла Испания.

От петък в цялата страна пламнаха много пожари, най-вече в северозападната област Галисия, в Каталония на североизток, в района на Гуадалахара и в природния парк Кабаниерос в централната част на Испания.

След безпрецедентната от над 70 години насам суша, това лято в Испания се наблюдават най-опустошителните пожари през последните десет години: между 1 януари и 5 август са изгорели 132 300 хектара растителност, по данни на министерството на земеделието.

Пожарите на Канарските острови се разрастват
netinfo