момиче
момиче / Thinkstock/Getty Images
Повече тийнейджъри в САЩ се определят с нетрадиционни полови термини
96114
Повече тийнейджъри в САЩ се определят с нетрадиционни полови термини
  • Повече тийнейджъри в САЩ се определят с нетрадиционни полови термини
Значително повече тийнейджъри в САЩ посочват, че са транссексуални или се самоопределят с нетрадиционни полови термини, показва изследване, цитирано от Ей Би Си Нюз. Голяма част от анкетираните отричат идеята, че момче и момиче са единствените възможности.
 
Учените са анализирали данни от изследване сред почти 81 хиляди тийнейджъри. Близо 2200 са се самоопределили като транссексуални или не са намерили съответствие за себе си в никой от половете. Резултатите показват, че тези деца дават данни за по-лошо психично или физическо здраве от връстниците си, което потвърждава заключенията от предишни изследвания.

Канада промени националния си химн, за да е полово неутрален

Проучването, обхванало ученици в 9-ти и 11-ти клас, е установило, че приблизително 3 процента от тях са транссексуални или не могат да се причислят към пола, с който са се родили. Това включва деца, които използват за себе си неутрални местоимения като „тях“ вместо „той“ или „тя“.

За сравнение изследване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис от 2016 година показва, че значително по-малко – 0.7 процента от тийнейджърите на възраст между 13 и 17 години са транссексуални.

Германия узакони еднополовите бракове, Меркел гласува против

Тормозът и дискриминацията са сред възможните причини за разликата с предишни изследвания, посочва ръководителят на научния екип Ник Райдер от Университета в Минесота.

„Различните полови идентичности са по-широко разпространени, отколкото хората очакват“, казва той.

Според експерти все по-добрата информираност по въпросите на транссексуалността е предпоставка тийнейджърите да я заявяват открито или да експериментират със сексуалната си ориентация.

„С нарастващата видимост за "транс"-темата в САЩ, някои младежи вероятно смятат, че е по-безопасно да излязат и да говорят за проучване на половете“, казва Райдер и допълва: „Но различните резултати биха могли да отразяват и разликата в задаването на въпроса за половата идентичност“.

Европейски съд отсъди срещу руския закон за гей пропагандата

Изследването, което ученият и колегите му са анализирали е включвало въпроси за пола, с който тийнейджърите са се родили, дали смятат себе си за транссексуални, джендъркуир, сексуално флуидни или несигурни за половата си идентичност. Децата не са били питани, дали са преминали операция или друго медицинска намеса за преминаване към противоположния пол.