Германският парламент разреши еднополовите бракове
Германският парламент разреши еднополовите бракове / Thinkstock/Getty Images
Германия узакони еднополовите бракове, Меркел гласува против
94109
Германия узакони еднополовите бракове, Меркел гласува против
  • Германия узакони еднополовите бракове, Меркел гласува против
Германският парламент разреши еднополовите бракове. Законът вече ще гарантира пълни брачни права за еднополовите двойки, включително да осиновяват деца. Така Германия става 14 европейска държава, в която бракът е за всички.

На 26 юни канцлерът Ангела Меркел изненадващо обяви, че оттегля принципното си несъгласие за еднополовите бракове и призова членовете на партията ѝ да гласуват „по своя съвест”. Самата Меркел гласува против.

Германска министърка предложи брак на партньорката си

Бундестагът гласува легализирането на еднополовите съюзи и изравни правата на гей двойките с тези на хетеросексуалните. 393 –ма депутати гласуваха „за”, 226 бяха против и 4-има се въздържаха. 70 депутати от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел са подкрепили браковете между хора от един и същи пол.

Темата за еднополовите връзки от години е спорна за Меркел. По време на предизборната кампания през 2013-а тя се обяви твърдо против с аргумента, че децата имат нужда от майка и баща. Преди броени дни обаче в интервю за германска медия Ангела Меркел изненадващо заяви, че след като е вечеряла с еднополова двойка, осиновила осем деца, коренно е променила мнението си по въпроса.

Меркел оттегли несъгласието за хомосексуалните бракове в Германия

Мнозина сметнаха промяната в позицията ѝ като опит да спечели симпатизанти преди предстоящите парламентарни избори. Преди гласуването н Бундестага, канцлерът призова членовете на нейния Християндемократически съюз да "гласуват по съвест". Самата Меркел гласува против.

„За мен в основите си бракът е между мъж и жена. Ето защо не подкрепих днешния законопроект. В Бундестага проведохме една дълга, интензивна и емоционална дискусия. Надявам се днешният вот да е символ на взаимното уважение, на това да зачиташ мнението на другия“, заяви Ангела Меркел.

През 2016 г. италианският Сенат одобри законопроект за еднополовите бракове

Лидерът на парламентарната фракция на социалдемократите Томас Оперман заяви, че не е необходимо да се променя Конституцията на страната, защото в нея е записано, че всички са равни.

„Бракът за всички не означава, че на някого нещо ще му бъде отнето, че ще се раждат по малко деца. Напротив, съюзите между хомосексуални по никакъв начин няма да пречат на браковете на хетеросексуалните, просто още една група хора ще може да живее с всички права, които им се полагат“, каза Томас Оперман.

Българин е първият гей имигрант в САЩ със зелена карта за брак

Законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, за да влезе в сила, което вероятно ще стане преди края на тази година.

До 1969 г. хомосексулистите във ФРГ са преследвани от закона. От 2011 г. еднополовите двойки в страната получиха право на официално гражданско партньорство, но не и на сключването на брак. Най-важната разлика между двете юридически положения е, че хомосексуалните партньори нямаха право да осиновяват деца.

Еднополовите бракове са разрешени в 20 страни в света – 13 от тях са в ЕС. Първата европейска страна, която ги позволи, беше Холандия през 2001 година.