/ Thinkstock/Getty Images
Законопроектът, който постановява, че "бракът е сключван между двама души от различен или от един и същи пол", бе подкрепен от долната камара на германския парламент с гласовете на депутатите от три леви партии - социалдемократите, които са по-малкият партньор в управляващата коалиция на канцлерката Ангела Меркел, Зелените и Левите. Някои техни колеги от християндемократическия блок на Меркел също гласуваха в подкрепа на мярката. В подкрепа на закона се обявиха 393 депутати. 226 консервативни депутати бяха против.

Така Германия ще се присъедини към 20-те западни държави, 13 от които европейски, където вече са узаконени еднополовите бракове. Законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, Бундесрата, за да влезе в сила, което вероятно ще стане преди края на тази година.

Франция ще разреши лесбийски двойки да ползват оплождане ин витро

През 2001 г. Германия въведе граждански съюз, който дава права като при брак, освен за някои данъчни облекчения и за осиновяване. Новият законопроект дава на хомосексуалните право да осиновяват деца.

В понеделник Меркел обяви, че ще остави депутатите си да гласуват по съвест по този въпрос. Тя предвиждаше законопроектът да се гласува след парламентарните избори в края на септември, но бе изпреварена от коалиционния си партньор социалдемократите, които заедно със Зелените и Левите наложиха гласуване само няколко дни след това изказване на канцлерката.

Допуска ли човешката природа еднополови семейства

Самата Ангела Меркел гласува против еднополовите бракове, като заяви, че за нея бракът е съюз между мъж и жена, съобщи ДПА.

"За мен бракът от гледна точка на конституцията ни е брак между мъж и жена и затова не гласува в подкрепа на този законопроект днес", каза Меркел, цитирана от Ройтерс. В същото време тя изрази надежда, че "днешното гласуване не само ще насърчи уважаването на различните мнения, но и ще донесе повече социална сплотеност и мир".
БТА